Tips om kinderen te fotograferen

Kinderen zijn moeilijk te regisseren en zijn dan ook een heel lastig onderwerp voor fotografie. Toch kopen veel ouders en grootouders hun eerste ‘echte’ camera om de kinderen mooi te fotograferen.

Met een beetje oefenen en een hoop geduld, kun je uiteindelijk hele mooie foto’s maken van kinderen. Zeker met deze tips om kinderen te fotograferen!

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Instellingen om kinderen te fotograferen

Om emoties en lee momenten met kinderen vast te kunnen leggen, is het handig om je camera instellingen al klaar te hebben staan. Wanneer je volledig handmatig instelt moet je vaak nog wat instellingen aanpassen, en dat kan net teveel tijd kosten. Het moment is dan misschien al over. Eén van de prioriteitsmodi gebruiken is wellicht sneller: diafragma- of sluiterprioriteit. Je stelt zelf het diafragma of de sluitertijd in, en de camera kiest de andere instellingen op basis van de belichtingsmeting. 

Oprechte emotie

Candid foto’s, genomen op spontane momenten, werken het beste bij kinderen. Geen geposeerde glimlach (al snappen kinderen van een jonge leeftijd vaak al wat de bedoeling is wanneer er een camera of mobiele telefoon op ze wordt gericht), maar zoek naar uitdrukkingen die ‘echt’ zijn. Denk aan emoties als verbazing, verdriet en natuurlijk ook blijdschap. Om dit vast te kunnen leggen, is het handig om je camera altijd in de buurt te hebben. Haal de lensdop er vast af en zet eventueel de camera al aan.  Een leuk, spontaan moment is precies dat: spontaan. Je kunt niet vragen om het nog eens over te doen omdat jij de camera niet klaar had, want dan zal het geforceerd zijn. Zorg dus dat je klaar bent en in kunt spelen op leuke dingen die gebeuren. 

kinderen fotograferen, kinderfotografie

Lachende kinderen

Lachende kinderen zijn het leukst. Van babytjes met hun aandoenlijke, tandeloze lach tot peuters tot aan tieners: kinderen zijn het leukst als ze lachen. Bovendien komt dat natuurlijk over: kinderen lachen nu eenmaal veel. Wat echter ontzettend pijnlijk is, is een gemaakte, neppe glimlach. Geen ‘cheeeese’ dus. Voor kleine kinderen kan het helpen om wat ballonnen of een knuffeltje op de flitsschoen van je camera te zetten. Of iets dat geluid maakt. Voor iets oudere kinderen werkt een flauwe mop vaak uitstekend. 

Kies een goede locatie

Kies een goede locatie uit, in overleg met de ouders. Zorg ervoor dat het een locatie is dat niet vreemd is, zodat het betreffende kind zich enigszins op zijn of haar gemak voelt. Een buitenlocatie is leuk en heeft als voordeel dat kinderen hun energie wat makkelijker kwijt kunnen. Waar jij dan ook weer foto’s van kunt maken. Binnen is dat minder het geval, maar daar zul je weer minder last hebben van afleiding. Overleg met de ouders en beoordeel zelf wat bij het kind past. 

kinderen fotograferen, kinderfotografie

Neem de tijd om kinderen te fotograferen

Haast hebben werkt volledig averechts wanneer je met kinderen te maken hebt. Ze voelen het aan en gooien hoogstwaarschijnlijk hun kont tegen de klippen. Zorg er dus voor dat je een afspraak ruim plant. Je wilt een kind op de foto zetten als hij of zij ‘op z’n leukst’ is en dat kan soms even duren, zeker als je ze niet zo goed kent. Geef ze de tijd om hun op gemak te raken. Aan het einde van de shoot zou je wel eens de leukste foto’s kunnen maken. Kinderen moeten met een hoop geduld benaderd worden en dat lukt niet als je haast hebt. Heb je, na een lange tijd, nog steeds geen leuke foto’s? Forceer dan niets, maar kom op een andere dag terug. Het laatste wat je wil is dat kinderen je onaardig gaan vinden, want dan wordt het lastig om een leuke foto te krijgen.

Snoeten poetsen

Meer dan bij portretten van volwassenen zul je alert moeten zijn op het ‘model’ zelf. Vieze melksnorren, snottebellen en andere vlekken kunnen je foto verpesten of je onnodig veel tijd kosten in de nabewerking. Let er dus op dat de gezichtjes schoon zijn. Al kan een melksnor foto in de juiste setting natuurlijk ook hartstikke leuk zijn. 

Doe een cursus

Wil je meer controle over je camera, zodat je ook meer controle hebt over je portretten? Overweeg een cursus! De cursus ‘de Belichtingsdriehoek‘ leert je bijvoorbeeld je belichtingsinstellingen handmatig te maken. Of doe de volledige, uitgebreide cursus om je fotografie naar het volgende niveau te tillen!