Tips voor steengoede actiefoto’s van je hond

Onze huisdieren zijn deel van de familie, en daar willen we natuurlijk mooie foto’s van maken! Zo ook van de hond. Maar Boomer is blijft nog geen twee tellen stil zitten. Hoe maak je goede actiefoto’s van je hond?

Dat geeft helemaal niet, de spanningsboog van een hond is ongeveer net zo kort als die van kleine kinderen. Maak daar juist gebruik van en leg de actie vast. Met deze tips maak jij steengoede actiefoto’s van je hond. 

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Actiefoto’s van je hond: welke camera 

Voor een snel bewegend onderwerp als een vlugge hond is een camera met een hoge burst rate een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan vijf frames per seconde. Zo kun je in de actie blijven fotograferen. Zet je camera in burst modus voor je begint. Voor rennende honden is dit een handige tool, want niet elk deel van een beweging is mooi in een foto. 

Snel glas voor actiefoto’s van je hond

Omdat honden snel rennen en in korte tijd ver van je af kunnen komen, is een lange lens geen slecht idee. Wat vooral nodig is, is ‘snel glas’. Dat betekent dat je lens een grote maximale diafragma opening heeft. Dit wordt aangeduid met een laag f/getal, het staat vaak op de lens vermeld en wordt bij de aankoop ook zeker vernoemd. f/1.8 is bijvoorbeeld een grote maximale opening. Zo’n lens wordt ‘snel glas’ genoemd omdat de elementen van glas zijn, en doordat het diafragma ver open kan, kun je de sluitertijd korter zetten. De belichting (daglicht) is dan nog steeds goed. Een korte sluitertijd is nodig om bewegingen te bevriezen, wat we wilden bereiken met deze foto. Zou je de sluitertijd langer zetten, dan zou je bewegingsonscherpte krijgen omdat de hond snel beweegt. Je zult voor een rennende hond al snel naar minstens 1/500 moeten. Bovendien kun je met een lange lens de achtergrond mooi onscherp maken (bokeh), waardoor de aandacht in je foto meer op de hond komt te liggen.

hond, actiefoto, rennende hond, actiefoto van hond, beweging, huisdieren

Of ga eens voor een groothoek

Natuurlijk is het ook leuk om je hond in zijn omgeving te fotograferen. Probeer een fijne achtergrond te kiezen die mooi is, maar niet teveel afleiding geeft. Kijk of je bijvoorbeeld het lievelingsspeelgoed van je dier mee kunt nemen, of het plekje waar ‘ie graag ligt. Zo vertellen je foto’s iets over het leven van je huisdier. 

Instellingen voor actiefoto’s

Als je camera een continue autofocus modus heeft (AF-C of Servo bij Canon) is dat zeker een aanrader. De camera zal dan de beweging van de hond ‘volgen’, waardoor de scherpte op het dier blijft. De sluitertijd zet je laag, tenminste 1/500 maar misschien nog wel korter. Het diafragma stel je naar wens in, afhankelijk wat de maximale ISO is voor je foto’s korrelig worden. Hoe groter het diafragma (lager f/getal) hoe meer de achtergrond onscherp is. Bij een heel laag f/getal zal de hond waarschijnlijk niet eens helemaal scherp zijn. Probeer dus altijd scherp te stellen op de ogen. 

hond, actiefoto, rennende hond, actiefoto van hond, beweging, huisdieren

Oogcontact en ooghoogte met je hond

Foto’s van dieren zijn over het algemeen sterker als er oogcontact is. Dat betekent dat je, bij een actiefoto, je jezelf zo moet positioneren dat de hond op je af komt rennen. Dan kijkt hij recht in de lens. Ga dus ook op ooghoogte, in veel gevallen door of op de knieen. Voor springfoto’s is het een kwestie van uitproberen en veel foto’s maken. Het is handig om iemand bij je te hebben die de hond kan leiden, de bal kan gooien etc. Die persoon kan proberen de aandacht van de hond te trekken zodat ‘ie in de richting van de camera kijkt, Deze assistent of eigenaar moet dus altijd dicht bij jou zijn, of juist de bal in jouw richting gooien. 

Stel scherp op de ogen

Stel scherp op de ogen. Deze zullen de meeste aandacht krijgen in de foto, want hier kan de kijker contact krijgen met het dier. Bij actiefoto’s is het makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een goede foto heeft de ogen (of bij een kleine scherptediepte het oog het dichtst bij de camera) scherp. Ook als je dier niet in de camera kijkt.