Tips voor Urban Exploring

Urban Exploring, ook wel Urbex genoemd, is het bezoeken van verlaten, vervallen gebouwen. Je kunt hier te gekke foto’s van maken.

De term ‘urban’ in Urban Exploring doet vermoeden dat het om stedelijke gebieden gaat, maar dat hoeft helemaal niet. De verlaten gebouwen kunnen zich ook prima op het platteland bevinden. Als je op pad gaat voor Urbex voel je je een ware avonturier en in sommige gevallen ben je dat ook. Je kunt er overigens wel gewoon voor kiezen om de eigenaar van een pand om toestemming te vragen. Hier een aantal tips voor de nieuwbakken ‘urbexers’ onder ons.

De locatie voor Urban Exploring

Dit is ook meteen het lastigste gedeelte van urban exploration. Hoe vind je een coole, leegstaande locatie waar je ofwel ongezien naar binnen kunt ofwel toestemming kunt krijgen? Er zijn Urbexers die gerust inbreken in een gebouw, maar om duidelijke redenen raden we dat te allen tijden af. In Nederland zijn er niet veel leegstaande panden en als ze er zijn, blijven ze vaak niet lang genoeg staan om in verval te raken. In België en Frankrijk is dat een ander verhaal. Je kunt natuurlijk andere fotografen vragen waar zij hun foto’s hebben gemaakt, maar vaak zullen ze je dat niet zomaar vertellen. Ze willen immers niet teveel aandacht op de plek vestigen. Vraag of ze het goed vinden dat je een keer met ze meegaat. Of denk goed na en vraag rond. Vaak is wel ongeveer de plaats bekend waarvan je foto’s langs ziet komen en soms kun je uit de omgeving wat opmaken. Een beetje rondvragen in de buurt helpt je vaak een eind op weg. Word lid van forums en benader leden daarvan eventueel in een privé bericht. Dan zijn mensen vaak eerder geneigd je informatie te geven.

cursussen, online cursus fotografie

Denk aan je veiligheid

Ga nooit alleen naar de Urban Exploring plekken toe. Ze zijn in slechte staat – dat is immers wat je aandacht trok. Daardoor zijn ze ook onvoorspelbaar en potentieel gevaarlijk. Vaak zijn er veel loszittende planken en glasscherven. Vertel ook altijd aan iemand thuis waar je bent. Stuur desnoods je exacte locatie door, via Whatsapp. Plannen veranderen soms gaandeweg de dag, maar houd iemand op de hoogte. Als het gebouw echt verlaten is, zal anders niemand je vinden als er toch iets gebeurt. Het lijkt een slecht horror scenario maar kan gebeuren. Breng zaklampen en toiletpapier mee. De electriciteit zal uitzijn en zelfs overdag kan het binnen donker zijn, zeker als de ramen dichtgetimmerd zitten. Doe stevige schoenen en meerdere lagen kleding aan. De glasscherven liggen voornamelijk op de grond en uitstekende spijkers kunnen beter aan je kleding blijven hangen dan aan je huid. Verder is een EHBO setje (pleisters en ontsmettingsmiddel) en een zwitsers zakmes een goede aanvulling voor je uitrusting.

Apparatuur

Het is handig om niet teveel mee te nemen, zodat alles in een rugtas past. Hierdoor kun je gemakkelijk door de ruimte bewegen en heb je je handen vrij. Een statief is nodig, omdat er binnen waarschijnlijk weinig licht is. Een groothoeklens is aan te raden, net als een tele objectief. Zo kun je afwisselende beelden maken. Als je een externe flitser hebt, is dat ook zeker een aanrader. Zorg dat al je batterijen volledig opgeladen zijn, aangezien je waarschijnlijk geen toegang tot stroom hebt. Ook die van je mobiele telefoon, in geval van nood. Zet je ISO niet te hoog, want je zult veel effen, donkere delen in je foto hebben. Rond 400 en een diafragma opening van rond de f/11 is fijn. Kijk welke sluitertijd je camera aangeeft op de lichtmeters.

Voorbereiding voor Urban Exploring

Kijk op Google Maps of het gebouw duidelijk te zien is. Zoek naar een ingang, of vraag op fora hoe anderen binnen zijn gekomen. Loop eerst een rondje om te kijken wat interessante plaatsen zijn en waar de ramen zitten, De verleiding is groot om direct te beginnen maar beheers je, want dat geeft je de tijd om even goed over je foto’s na te denken.

Vind je fotograferen in het donker lastig? Lees dan ook eens: Een concert fotograferen, hoe doe je dat?