Vergeten camerafuncties die niet vergeten zouden moeten zijn

De meeste camerafuncties ken inmiddels vast al. Je hebt vast wel eens door de gebruiksaanwijzing gebladerd of het menu van je camera uitgeplozen.

Toch zijn er een aantal camerafuncties die niet zo vaak gebruikt worden en waar je misschien het bestaan niet eens van kende.

Handige camerafuncties: focus peaking

Focus peaking is een tool die afkomstig is uit het analoge tijdperk. De functie helpt je om handmatig scherp te stellen. Wanneer je focus peaking activeert, zie je in het LCD scherm van je camera  dat de randen van punten met groot contrast oplichten in de geselecteerde kleur. Je kunt vaak deze kleur vaak zelf instellen in het menu. Verleg je de focus, dan zullen de gekleurde randen ook verschuiven. Gebieden die niet scherp zijn, zullen ook niet gearceerd worden. Zo kun je dus controleren of wat jij denkt dat scherp is, dat ook daadwerkelijk is. Focus peaking werkt overigens niet feilloos. Het pakt bijvoorbeeld vaak een grotere scherptediepte dan je foto daadwerkelijk heeft. Je kunt er dus niet blind op gaan, de contactlenzen zullen toch gewoon in moeten. Maar het kan een handige tool zijn als extra controle.

Back button focus

Deze knop (AF-ON) zit op de meeste camera’s, maar wordt niet altijd gebruikt. Maar als je ‘m eenmaal regelmatig inzet, kun je er ontzettend veel gebruiksgemak van hebben. Het gebeurt regelmatig dat je scherpstelt met de focuspunten in je camera, door de sluiter half in te drukken,  en vervolgens het kader aanpast. Dan wil de camera scherpstellen op wat er op dat moment in het focuspunt te zien is, wat misschien iets heel anders is dan wat jij in gedachten had. Om dat te voorkomen kun je automatisch scherpstellen op het door jou gekozen punt en vervolgens overschakelen op handmatig scherpstellen. Of de sluiter al die tijd half ingedrukt houden. Zo kun je je kader aanpassen en de foto maken. Maar, je kunt hiervoor ook de back button focsus knop gebruiken. Stel scherp op het punt dat je wil, druk de knop in en je kunt het kader veranderen zonder dat je camera de focus bij gaat stellen. Omdat de knop achterop de camera zit (en de knop waarmee je van auto naar handmatig scherpstellen vaak op de lens zit), gaat het sneller, zeker wanneer je eenmaal aan het gebruik gewend bent.

Zebra functie

De zebra functie is een functie die vooral gebruikt wordt in video, maar die met sommige camera’s ook op fotografie toepasbaar is. Het principe is eenvoudig: delen in het kader die tegen overbelicht aanzitten, krijgen diagonale strepen. In sommige camera’s bewegen de strepen op het moment dat de helderheid dichterbij daadwerkelijke overbelichting zit. Zo weet je precies welke delen erg licht worden en of er informatie verloren zal gaan door overbelichting.

Het histogram is één van de handigste camerafuncties

Het histogram kennen we waarschijnlijk allemaal. Maar gebruik je het vaak? Het is een ongelofelijk handige tool om te kijken of je foto goed belicht is. Want stiekem komen we er allemaal thuis nog wel eens achter dat een deel van de foto over- of onderbelicht is. En dat hoeft eigenlijk niet. Bij sommige systeem- en compactcamera’s kun je het histogram ‘live’ in beeld brengen, en zie je dus voor je de foto maakt al of de belichting goed is. Leve de techniek.