Vijf stappen die onderdeel zouden moeten zijn van de nabewerking

In deze tijd van digitale fotografie is nabewerking op de computer het nieuwe ontwikkelen geworden. Het hoort erbij. Je kunt het natuurlijk overslaan, maar met een paar eenvoudige stappen kun je je foto’s een heel stuk verbeteren.

Tegenstanders zeggen dat een goede foto direct uit de camera moet komen, net als bij analoge fotografie het geval was. Maar ook daar werden foto’s vaak nog aangepast in de doka. Dus waarom niet? Met deze eenvoudige stappen maak je je foto’s een stukje beter door nabewerking, zonder dat je grote wijzigingen aanbrengt.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Bijsnijden en uitlijnen

Natuurlijk denk je ongetwijfeld goed na over je compositie op het moment dat je de foto maakt. Toch kun je er in de nabewerking nog eens kritisch naar kijken en eventueel aanpassingen maken. Verzeker jezelf er altijd van dat de horizon recht is en eventuele verticale lijnen netjes verticaal zijn. ‘Scheve’ foto’s zien er meteen knullig uit, en het is een heel eenvoudig om met het waterpas gereedschap je foto recht te maken. Je kunt een onderwerp iets dichterbij halen in de nabewerking, maar als je merkt dat dit wel heel vaak gebeurt, kun je misschien beter eens nadenken over een langere lens. Of je sluip techniek (bij wilde dieren) verbeteren, zodat je dichterbij kunt komen. Bij een lichte crop is het kwaliteitsverlies verwaarloosbaar, maar als je een foto erg cropt en vervolgens vergroot, zul je kwaliteit verliezen. Niet door het croppen (het aantal pixels blijft hetzelfde), maar door het kleine gedeelte vervolgens op te blazen.
Lees ook: De basis in Photoshop: de horizon rechtzetten

bewerking, nabewerking

Witbalans aanpassen als onderdeel van de nabewerking

Witbalans is (één van) de redenen dat veel mensen in RAW fotograferen. Deze is achteraf gemakkelijk aan te passen, doordat er veel informatie in de foto zit. In Jpegs kun je de witbalans ook aanpassen, bijvoorbeeld met een filter. De mogelijkheden zijn dan minder groot. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe warmer het licht oogt (geler/roder licht), hoe lager de kleurtemperatuur. Je kunt de sfeer van een foto gemakkelijk veranderen door de witbalans aan te passen. Een sfeervolle kroeg mag bijvoorbeeld best wat roder licht hebben, want blauwer licht maakt geen sfeervolle foto. Of een zonsondergang kun je extra aanzetten door de kleurtemperatuur wat warmer te maken.

Ruis

Soms heeft je foto wat ruis, bijvoorbeeld omdat je de opname met een hoge ISO hebt gemaakt. Ook bij foto’s gemaakt met lange sluitertijden is het de moeite waard om even goed in te zoomen en te kijken hoe het met de ruis gesteld is. Je kunt de ruis eenvoudig verwijderen, en het zal je foto waarschijnlijk wat helderder en meer verzadigd doen ogen.
Lees ook: Verwijder ruis door een hoge ISO met Lightroom – Video

Contrast

Ook iets wat een foto vaak net iets meer laat aanspreken, vooral in RAW, is het toevoegen van wat extra contrast. Kijk van tevoren wel of het bij de foto past, want een donker onderwerp tegen een lichte achtergrond heeft waarschijnlijk geen extra contrast nodig. Je kunt ook kijken of het lokaal contrast (clarity) je foto verbetert. Wees hier voorzichtig mee, want ook dit gereedschap kan je foto kunstmatig maken. Het benadrukt contrasten die er al zijn, dus bij portretten kan het donkere randen en rimpeltjes extra benadrukken. Daar is je model vast minder blij mee.

bewerking, nabewerking

Belichting

Je kunt de belichting achteraf aanpassen. Als je je foto toch iets lichter wilt maken, bijvoorbeeld omdat de camera een gemiddelde heeft genomen en je een hele lichte achtergrond had. Leer hoe je een histogram moet lezen en maak daar gebruik van. Je kunt in de nabewerking ook de hooglichten wat minder sterk maken, of de schaduwen wat verzachten. Speel met de balkjes tot je het gewenste resultaat hebt. Controleer dan nog een keer het histogram voor de zekerheid.

Deze stappen kosten je slechts een paar minuten. Zeker als je ze op alle foto’s toepast, kun je de schuifjes al snel blind vinden en loop je in snel door deze stappen heen. Uiteraard kun je daarna verder met de foto aan de slag. Er zijn oneindig veel mogelijkheden in Photoshop voor bewerkingen. Maar met deze stappen maak je elke foto net wat sterker en klaar om te delen met de wereld.