Voorkom deze fouten in reisfotografie

Wie wil het niet, reisfotograaf worden? Afreizen naar de mooiste bestemmingen, daar prachtige foto’s van maken en er nog voor betaald worden ook? Helaas moeten we je teleurstellen, reisfotografie is niet eenvoudig!

Bovendien is de concurrentie, zoals je je vast kunt voorstellen, moordend. Reisfotografie is niet makkelijk, omdat je in wezen veel verschillende genres beoefend: landschapsfotografie, portretfotografie, straatfotografie. En dat allemaal op een verre locatie. Maar met dit artikel loop je in elk geval niet in de volgende valkuilen. Lees welke fouten veel gemaakt worden in reisfotografie, zodat jij ze niet meer hoeft te maken.

reisfotografie, reis fotografie, straatfotografie

Fout 1 in reisfotografie: niet voldoende voorbereid

Om met goede reisfoto’s thuis te komen, is het zaak om niet zomaar een camera om je schouder te hangen en rond te gaan wandelen. Een goede voorbereiding is noodzaak. Lees je in in je bestemming zodat je weet wat goede plekken zijn om te fotograferen. Kijk ook eens online naar de foto’s die andere fotografen daar maakten. Daaruit kan je misschien ook al opmaken wat het beste tijdstip is qua licht en drukte. Apps als ‘Really Good Photo Spots’ kunnen je hier wellicht ook bij helpen. Vraag je ook af wat voor apparatuur je daar het beste voor kunt gebruiken, zodat je niet teveel mee hoeft te nemen.

Fout 2 in reisfotografie: onvoldoende kennis van lokale regels en wetten

In sommige landen mag je niet zomaar in het wilde weg mensen gaan fotograferen. Of op openbare plaatsen fotograferen. Je kunt er zelfs voor gearresteerd worden. Maar ook in Nederland mag je officieel niet overal fotograferen, zoals binnen in treinstations. In sommige landen hangen borden op plaatsen waar niet gefotografeerd mag worden. Wees daarop attent.

Fout 3 in reisfotografie: teveel apparatuur

Dankzij je goede voorbereiding kun je veel beter inschatten wat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Op reis ben je vaak de hele dag op pad, dus een zware tas met apparatuur gaat op den duur flink doorwegen. Bovendien ben je met veel apparatuur een doelwit voor zakkenrollers. Hoe kleiner en onopvallender je camera en objectief, hoe minder duur het lijkt. Bovendien trek je minder aandacht, dus ook die van potentiële dieven. Maar dat niet alleen; als je meer spullen bij je hebt, wordt het ook verleidelijker om te gaan twijfelen. Je bent meer tijd kwijt aan het wisselen van objectieven, waardoor je goede fotogelegenheden kunt missen. Met minder spullen zul je het moeten doen met wat je hebt, en moet je af en toe wat creatiever denken.

reisfotografie, reis fotografie, straatfotografie

Fout 4 in reisfotografie: te weinig respect

Buiten de wetten zijn er ook nog beleefdheden. In sommige culturen staan deze hoog in het vaandel, dus even vragen of je een foto mag maken is dan wel het minste. Bedenk je wat je er zelf van zou vinden als iemand een camera op je zet terwijl jij gewoon onderweg bent om aan het werk te gaan. Of op je kinderen, die zo leuk op het schoolplein aan het spelen zijn. Dat is bij dat leuke Afrikaanse schooltje heus niet anders.

Met reisfotografie, wanneer je je in een ander land bevindt, met een andere taal en cultuur, gelden niet ineens andere regels. Ook daar zijn zakkenrollers. Ook daar zijn mensen geen figuranten voor jouw fotoshoot. Gebruik je gezond verstand en communiceer met mensen. Het kan je ook nog eens leuke vriendschappen opleveren!