Wat is aspect ratio in fotografie?

Weleens over aspect ratio gehoord? Het is een moeilijk woord (woorden), die te maken heeft met de afmetingen van je foto.

Aspect ratio heeft te maken met de verhoudingen in de afmeting van je foto. Eigenlijk is het kort gezegd de verhouding tussen de lange zijde en de korte zijde van een foto.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Aspect ratio voor fotografie

De meest gangbare aspect ratio, of beeldverhouding, in digitale camera’s is 2:3, twee staat tot drie. Die beeldverhouding stamt nog uit de analoge tijd en  is gebaseerd op 35mm film, waar een negatief meestal 24mm bij 36 mm is. Vereenvoudigd is dat 2×3, of uitgedrukt als ratio 2:3. Een fullframe sensor is, net als film, 36 x 24. In het laagste getal (waarin ratio’s voor het gemak uitgedrukt worden) is dat dus 2:3. Cropsensors hebben een andere afmeting, namelijk ongeveer 22,5 x 15 mm, afhankelijk van het model. Maar ook hier is de verhouding van deze getallen 2:3. 

aspect ratio, beeldverhouding, afmeting foto, panorama, vierkant, uitsnede

Afdrukken

Wil je een foto afdrukken, dan kun je de van een 2:3 aspect ratio verschillende formaten maken (4×6, 8×12, 10×15, 12×18, 16×24, 20×30, etc). Maar, veel populaire afdrukformaten passen niet in deze verhouding. Voor een foto van 5×7 of 11×14 moet je een foto die met een verhouding van 2:3 gemaakt is croppen en verlies je dus de originele compositie.

Aspect ratio aanpassen

De meeste camera’s geven je de mogelijkheid om de aspect ratio in de camera aan te passen. Je kunt ze bijvoorbeeld op 4:3 of 16:9 (het gangbare breedbeeldtelevisie formaat) instellen. Je kunt de beeldverhouding uiteraard ook in nabewerking aanpassen. Maak je foto daarom altijd wat ruimer, zodat je de ruimte hebt om de beeldverhouding aan te passen. Er valt dan aan twee van de randen vaak wat weg. Het voordeel van het bijsnijden in de nabewerking is dat je de oude met de nieuwe compositie kunt vergelijken om te kijken of het daadwerkelijk beter werkt.

Bepaalde onderwerpen zijn beter met een andere aspect ratio

De aspect ratio kan namelijk het hele gevoel van je foto veranderen. Een foto van een hoog flatgebouw in portretstand werkt vaak beter in een 1:2 dan in een 4:5, die in verhouding breder is. Daar moet je rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat er aan weerszijden genoeg lege ruimte is, maar de boven en onderzijde redelijk afgekaderd zijn. 

Aspect ratio klinkt eigenlijk ingewikkelder dan het is. Houd er rekening mee bij het maken van je compositie, en speel eens met de verhoudingen van je foto’s. Vierkant kan bijvoorbeeld heel goed werken voor bepaalde foto’s, of een lang panorama voor andere. Wees niet bang om te experimenteren.

Eens een andere aspect ratio? Zo maak je een panoramafoto!

Enthousiast over fotografie, maar haal je nog niet het onderste uit de kan? Schrijf je vandaag nog in voor één van onze online fotografie cursussen!
Allemaal met persoonlijke begeleiding en feedback! Ontvang tijdelijk de cursus ‘Low Key Fotografie’ gratis.