Een watermerk in de foto plaatsen met Lightroom

Om te laten zien dat jij de fotograaf bent van een bepaalde foto, en ervoor te zorgen dat hij niet ongevraagd ‘geleend’ wordt door anderen, kun je een watermerk in een foto plaatsen.

Je kunt op allerlei manieren een watermerk in de foto plaatsen, er zijn bijvoorbeeld allerlei apps voor. Maar wanneer je je foto netjes hebt bewerkt in Adobe Lightroom, wil je dat misschien het liefste direct daar doen. Dat kan!

lightroom, adobe lightroom, adobe photoshop, nabewerking

Discussie, watermerk in de foto: yay of nay

Het gebruik van watermerken in foto’s is iets waarover veel gediscussieerd wordt door fotografen. Velen vinden dat het foto’s onnodig rommelig maakt. Er zijn ook andere manieren om de copyright van je foto te beschermen, en wanneer je een watermerk klein en netjes langs de rand plaatst, kunnen kwaadwillenden het watermerk er ook nog afknippen en je foto alsnog onrechtmatig gebruiken. Toch zijn er ook heel veel fotografen over die toch graag een watermerk of logo meegeven aan hun foto. Dat kan ook andere redenen hebben, bijvoorbeeld om meer naamsbekendheid te krijgen. Of als je je foto’s wil verkopen, kun je ze tonen met een (groot) watermerk en pas ‘schoon’ beschikbaar stellen zonder nadat de betaling ontvangen is. Lightroom is één van de programma’s waarin je een watermerk kunt plaatsen.

Hoe plaats je een watermerk in Lightroom

Ga  naar ‘Bewerken’ en klik vervolgens op ‘Watermerken bewerken’. Het watermerk venster wordt nu geopend. Je kunt hier je watermerk ter plekke ‘verzinnen’, door je naam of bedrijfsnaam in een bepaald lettertype, grootte en stijl te typen. Ook kun je effecten als schaduwen toevoegen en de dekking aanpassen. Eventueel kun je een copyright-teken toevoegen (sneltoets Ctrl + Alt +C).
Je kunt ook een afbeelding importeren, als je bijvoorbeeld al een logo hebt. Dat kan rechtsboven in dit venster en werkt voor een Jpg of een PNG bestand. Ook hier kun je nog aanpassingen maken, hetzelfde als bij de tekst. Ook kun je nog tekst toevoegen.

Controleer je watermerk

Zorg ervoor dat je je watermerk zowel fullscreen als in kleine weergave controleert. Ben je van plan je foto te delen op social media? Vergeet dan niet dat de foto in eerste instantie in kleine weergave te zien is. Maak het dus niet te klein en denk ook aan een leesbaar lettertype.

watermerk, copyright, lightroom

Gebruik steeds dezelfde

Als je klaar bent, klik je op ‘opslaan’. Geef je watermerk een naam, zodat je die de volgende keer gemakkelijk terug kunt vinden. Het is natuurlijk aan te raden om steeds hetzelfde watermerk te gebruiken, zodat dat herkenbaar is als het jouwe. Pas eventueel wel de kleur aan aan de dominante kleur van je foto, zodat het watermerk goed afsteekt tegen het geheel. Heb je een donkere foto, dan is je watermerk een lichte kleur. En andersom.
Wanneer je nu in Lightroom foto’s wil exporteren, kun je op iedere foto jouw watermerk plaatsen. In het export-venster kun je je watermerk selecteren.

Maak je watermerk niet te groot

In je enthousiasme kun je al snel iets te hard van stapel lopen, en je watermerk te groot of te aanwezig maken. Zorg dat je watermerk niet als eerste de aandacht van de kijker trekt. Daar is je foto tenslotte voor. Maak ‘m niet rommelig (let ook op lettertype, zwierige lettertypes zijn vaak minder makkelijk leesbaar) en zorg dat ‘ie niet te aanwezig is. Gebruik één hoofdkleur met eventueel nuances daarvan. Probeer wat stijlen uit en kom een dag later nog eens terug bij de foto’s die je van een watermerk voorzien hebt. Met een frisse blik kun je soms beter beoordelen of het mooi is of niet.

Meer weten over Lightroom? Lees: Lightroom kent geen geheimen met deze 6 handige trucs