Welke lens kies je voor je camera?

De meeste DSLR en systeemcamera’s komen met een verwisselbaar objectief. Dat betekent dat je de lens van je camera kunt verwisselen.

Veel camera’s worden standaard geleverd met een kitlens van bijvoorbeeld 18-55mm. Deze kun je verwisselen, als je bijvoorbeeld aan een andere brandpuntsafstand toe bent. Zo kun je met verschillende objectieven (of lenzen) hele andere foto’s maken. Welke lens kies jij voor je camera?

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Welke lens kies je voor je camera

Niet ieder objectief past op elke camera. Objectieven zijn gemaakt voor een specifiek merk, bijvoorbeeld voor een Canon of een Nikon camera. Maar zelfs binnen deze merken zijn er verschillende aansluitingen, ook wel lensvatting genoemd. Het objectief dat je koopt (of huurt) moet passen op de lensvatting van jouw camera. Dat hoeft niet perse een objectief te zijn van hetzelfde merk als je camera, er zijn ook externe fabrikanten die objectieven produceren, zoals Sigma en Tamron. Zoek op welke aansluiting jouw camera heeft (in de handleiding) en nu kun je daar objectieven bij zoeken. Overigens zijn er ook adapters op de markt, die het mogelijk maken om objectief met een andere aansluiting op jouw camera te bevestigen.

Een geschikte lens voor jouw fotografie

De meeste fotografen letten, bij de aanschaf van een nieuwe objectief, in de eerste plaats vooral op twee dingen: de brandpuntsafstand en de maximale diafragma opening. Natuurlijk gaan we er dan vanuit dat je kijkt naar objectieven die op jouw camerahuis passen. Er zijn zeker nog andere dingen waar je naar kunt kijken bij de aanschaf van een nieuw objectief, maar de brandpuntsafstand bepaalt de kijkhoek en is dus heel belangrijk voor de uiteindelijke foto’s. De maximale diafragma opening geeft aan hoeveel licht het objectief door kan laten, en is ook belangrijk voor de prestatie in slecht licht en voor de mate van bokeh (een kleine scherptediepte, ofwel een onscherpe achtergrond).

lens, objectief, brandpuntsafstand, diafragma opening

Eigen stijl en smaak – scherpte

Eén vraag die je jezelf kan stellen met betrekking tot het creatieve eindresultaat van je foto’s, is welk gedeelte van je foto’s je graag scherp wil hebben. De meeste fotografen hebben een voorkeur en fotograferen in een bepaalde stijl. Als alles in je foto scherp is, spreek je van een grote scherptediepte. Als dit je voorkeur heeft, kun je aan een wijdhoek objectief denken. Deze hebben over het algemeen een grote scherptediepte. Met een langer objectief (grotere brandpuntsafstand) kun je ook een grotere scherptediepte bewerkstelligen, door het diafragma minder ver open te zetten, al zal je achtergrond zeer waarschijnlijk nog steeds niet helemaal scherp zijn. Een grote maximale diafragma opening is op dit vlak voor jou dus niet perse nodig.

Praktische zaken: het gewicht

Als je veel op pad bent met je camera, spelen andere praktische zaken natuurlijk ook een rol bij de keuze voor het juiste objectief. Zo ook het gewicht. Je hebt kans dat wanneer je voor een zwaar objectief gaat, je uiteindelijk af en toe zult besluiten om het ding thuis te laten. En dat is natuurlijk zonde. Bovendien geldt ook: hoe meer objectieven, hoe zwaarder je cameratas wordt. Als je op een lange reis gaat, waarbij je veel met je apparatuur zult rondlopen, is het wellicht handig om een veelzijdig zoomobjectief aan te schaffen. Zo heb je een groot bereik van verschillende brandpuntsafstanden in één apparaat.

Een lens voor in het donker

In het donker zul je ‘snel glas’ nodig hebben; een objectief met een grote maximale diafragma opening. Door een grote diafragma opening komt immers meer licht je camera binnen, en je zult al het licht dat je kunt krijgen bij elkaar willen schrapen. Er zijn zelfs objectieven verkrijgbaar van f/0.95 (dat is vijf stops meer dan f/5.6), maar die zijn wel behoorlijk kostbaar.

Genre – kun je dichtbij je onderwerp komen?

Een andere belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen, is hoe dichtbij (of ver weg) je kunt komen om je foto’s te maken. Kun je niet dichtbij komen, zoals vaak het geval is bij wildlife, dan zul je een teleobjectief nodig hebben om mooie foto’s te maken. Voor sportfotografie geldt hetzelfde.

lens, objectief, brandpuntsafstand, diafragma opening

Objectief voor specialisme

Er zijn een aantal objectieven die bij een speciale soort fotografie passen. Zo gebruik je macro objectieven voor macrofotografie, en zelden voor iets anders. Overigens kun je hier ook voorzetlenzen voor gebruiken, als je (nog) geen macro objectief wil aanschaffen. Ook tilt-shift objectieven zijn vrij specialistisch, en worden bijvoorbeeld veel ingezet voor architectuurfotografie.

Er is geen kant en klaar antwoord op de vraag: welke lens kies ik voor mijn camera? Hopelijk helpen deze tips je een beetje. Je kunt natuurlijk altijd overwegen om een objectief eerst te huren, zodat je zeker weet dat het alles is wat je ervan verwacht.

Meer leren over objectieven? Lees: De lens: dit betekenen de getallen en letters