Welke letters en getallen staan er op je objectief

Wanneer je je objectief, in de volksmond ook vaak lens genoemd, eens goed bekijkt, zie je dat er overal kleine letters en getallen te vinden zijn. Wat betekenen ze?

Er zijn enorm veel verschillende objectieven op de markt. Ieder merk heeft talrijke verschillende, en dan zijn er ook nog derde partijen die objectieven produceren. Elk objectief heeft verschillende kenmerken, die vaak in getallen en letters (vaak afkortingen) op het apparaat zelf geschreven staan. We helpen je met ontcijferen.

lens, objectief, getallen op lens, getallen op objectief

De brandpuntsafstand van het objectief

Dit is vaak één van de eerste kenmerken waar je naar kijkt wanneer je een nieuw objectief wil aanschaffen. Vaak staat de brandpuntsafstand aan de voorkant, op het randje van de lens. Richt de camera (of het objectief) op jezelf en lees wat er staat.  De brandpuntsafstand is eigenlijk hoe ver kun je inzoomen? De meeste camera’s worden geleverd met een kitlens, vaak ongeveer 18-55 mm. 55mm is ongeveer de hoek die het menselijk oog ziet. Foto’s op die brandpuntsafstand genomen komen dus sterk overeen met hoe wij de wereld zien. 18 mm is iets wijder, dus een iets grotere hoek dan wij zien. Sterke zoomlenzen kunnen bijvoorbeeld afstanden van 70-300mm hebben. Voor de nieuwsgierigen onder ons, die getallen in millimeters staan voor de afstand van de sensor van de camera tot het midden van het objectief. Een prime lens heeft een vaste brandpuntsafstand. Dat betekent dat je er niet mee kunt in- of uitzoomen.

Maximale diafragma opening

De diafragma opening wordt vaak aangeduid als f/getal. Hoe verder het diafragma open kan, hoe lichtgevoeliger de lens is. Je kunt dan onder slechtere lichtomstandigheden nog steeds foto’s maken. Bovendien kun je met een grotere diafragma opening een kleinere scherptediepte in je foto’s aanbrengen. Dat betekent dat je een mooie onscherpe achtergrond hebt. Een grote diafragma opening wordt uitgedrukt in een laag getal. Hoe kleiner je het diafragma maakt, hoe meer het getal oploopt. Een kleine diafragmaopening is bijvoorbeeld f/2.8. De getallen voor diafragma opening zijn ook vaak op de rand van de lens te vinden, of aan de voorkant bij de lensdop. Soms staat er een serie getallen.  Dat kan bijvoorbeeld zoiets zijn: ‘1:2.8-4’. Dat betekent dat het objectief helemaal uitgezoomd een maximale opening van 2.8 heeft, maar wanneer je inzoomt verandert deze naar 4. Dit zie je vaak bij kitlenzen. Een grote maximale diafragma opening is wenselijk, want het geeft je meer mogelijkheden bij weinig licht. Maar het is ook vaak duurder.

Doorsnede van de lens

Aan de voorste rand van het objectief, bij de lens, staat vaak de doorsnede vermeld. Dit is te herkennen aan het tekentje van doorsnede (een cirkel met een streep er doorheen). Deze maat is belangrijk wanneer je filters wil aanschaffen, een zonnekap of bijvoorbeeld een nieuwe lensdop.

Letters en afkortingen

Verder gebruiken verschillende fabrikanten vaak nog afkortingen voor technieken die specifiek zijn voor hun merk of series. Vaak wordt hiermee onder andere aangeduid voor welke camera vatting het objectief geschikt is. Ook zijn er vaak afkortingen die duiden op geschiktheid voor fullframe of cropcamera’s. De laatste noemt Canon bijvoorbeeld “EF_S”, Nikon “DX”, Sigma “DC”  Tamron noemt dit “Di II” en Sony”DT”. De meeste merken hebben daarnaast ook een dure serie lenzen, die gemaakt zijn van beter glas, een grote diafragma opening, beter materiaal aan de buitenkant (zoals de Sigma ART lijn). Deze hebben vaak weer specifieke afkortingen.

lens, objectief, getallen op lens, getallen op objectief

Afkortingen voor beeldstabilisatie

Vaak nog een aantal afkortingen op je objectief geschreven. Deze zijn over het algemeen specifiek per merk. Als je een objectief wilt hebben die er voor zorgt dat de kleine bewegingen die jij maakt gecompenseerd worden, dan heb je “image stabilisation”, beeldstabilisatie, nodig. Canon noemt dat “IS”, Nikon “VR”, Sigma “OS” en Tamron noemt dit “VC”. Bij Sony zit dit in de camera zelf en wordt het steadyshot  of OSS genoemd. Beeldstabilisatie zit overigens niet op elk objectief. Over het algemeen is dit vrij prijzige technologie, en zijn deze objectieven dan ook wat duurder.
Er zijn ook objectieven met een extra snelle en stille autofocus. Dit heet bij Canon “USM”, Nikon “SWM”, Sigma “HSM”, Tamron noemt dit “USD” en Sony “SAM”.

Je kunt online veel informatie vinden en online worden ook regelmatig objectieven getest. Kijk dus eerst wat de ervaringen en specificaties zijn, en vraag in de winkel of je een aantal test foto’s mag nemen.