Zomer! Hoe bescherm je je camera tegen de zon?

De zomer is natuurlijk een fantastisch seizoen voor ons fotografen. Maar wanneer het kwik oploopt, moeten we ook denken aan onze apparatuur. Kan die tegen de hitte, hoe bescherm je je camera tegen de zon?

Het zou natuurlijk zonde zijn als je camera, of andere apparatuur, beschadigd raakt door hitte of zonnestralen. Wat zijn de ‘gevaren’ en hoe bescherm je je camera tegen de hete zon?

zomer, hitte, apparatuur in de zon, hoe bescherm je je camera, camera

Hoe bescherm je je camera tegen de zon: hitte en je batterijen

Camera’s zijn gebouwd voor temperaturen tussen de -10 en +40 graden Celsius. Dit is vooral belangrijk voor de batterijen, die zijn het gevoeligst voor extreme temperaturen. Dit is vooral bekend van extreme kou, maar geldt ook voor hele hoge temperaturen.  In hitte hou je je extra batterij op een beschutte plek, zoals je cameratas. Hou deze zoveel mogelijk in de schaduw. 

Bescherm niet alleen je camera tegen de zon, ook je ‘eigen apparatuur’: je ogen

‘Kijk nooit direct in de zon’. Ook iets wat we als kind al geleerd hebben! Bij het fotograferen geldt dit echter ook wanneer je door de zoeker kijkt. Je kunt hier beschadigingen van aan je ogen oplopen, ook al kijk je niet ‘direct’ in de zon. Dit gevaar is in wezen groter dan het gevaar van de zon op je sluiter en sensor, want de spiegel (in een DSLR) reflecteert het zonlicht direct in de zoeker. Voorzichtig dus!

cursussen, online cursus fotografie

Het objectief als een vergrootglas in de zon

Het objectief zit vol met lenselementen. Als kind ben je vast wel eens aan de slag gegaan met een vergrootglas in de zon, en misschien kun je je nog herinneren dat dat een behoorlijk effect heeft. Leg je camera dus nooit op zijn kop neer, met de lens naar boven gericht. De hete zon kan dan een gat in je sluiter branden, of uiteindelijk zelfs in de sensor. Zoek schaduw op en laat de lens bij voorkeur naar beneden wijzen (door deze los van de body te draaien), of anders de kant van de beschutting op. Veel camera’s hebben plastic delen (zelfs de duurdere varianten), en na een poosje in de volle zon kan de temperatuur hoog worden. Wees dus verstandig!

Bescherm je camera tegen condensatie

Door temperatuurverschillen kan condensatie ontstaan. Als je bijvoorbeeld in de warmte hebt gefotografeerd, en vervolgens de verkoeling van een restaurant met airconditioning opzoekt, of in de auto terug naar huis. Mocht je camera condensatie hebben, haal hem dan bij thuiskomst zo snel mogelijk helemaal uit elkaar en leg alle onderdelen te drogen op een schone plek bij een verwarming. Zet alle klepjes hierbij open. Zorg dat het warm is maar niet heet. Gebruik een eventueel een droge, schone doek (alleen speciale lens doekjes voor de lens). Accessoires die niet heel gevoelig zijn kun je eventueel in een zak rijst stoppen. De rijst zal het vocht opnemen. Kijk uit met openingen.

zomer, hitte, apparatuur in de zon, hoe bescherm je je camera, camera

Hoe bescherm je je camera tegen de zon? Bereid je voor

Neem altijd je cameratas mee, zodat je je camera weg kunt leggen uit het directe zonlicht. Een lichtgekleurde tas zal meer zonlicht terugkaatsen, dus als je die hebt is dat fijn. Een zwarte tas zal in elk geval warmer worden, maar nog steeds je camera beschermen tegen directe zonnestralen. Zet de zonnekap op je objectief op een warme, zonnige dag. Je kunt natuurlijk een parasol of grote paraplu meenemen, maar dan heb je wellicht iemand nodig die deze vasthoudt. Voelt je camera heel heet aan? Stop dan even en zoek de schaduw op. Het is het risico van schade niet waard!

Fotograferen net na zonsopgang en net voor zonsondergang? Lees dan dit artikel voor tips!