Zoom burst foto’s: hoe maak je ze?

Zoom burst is een techniek waarbij je bewegingsonscherpte gebruikt in je foto’s terwijl je zoomt. Say what?! We leggen het uit en nemen je stap voor stap mee zodat jij ook je eigen zoom burst foto’s maakt!

Er zijn heel veel verschillende technieken waarmee je creatieve foto’s kunt maken Zoom burst foto’s is er zo één. Zoom burst of zoom waas is een creatief, fotografisch effect waarbij het onderwerp scherp is maar omringd wordt door bewegingsonscherpe lijnen, dat je in je camera zelf kan bereiken. Het voegt beweging en dynamiek aan je foto toe.

Zoom burst foto’s: wat heb je nodig?

  • Uiteraard een camera met zoomlens. Dat kan bijvoorbeeld een standaard 18-55 kitlens zijn.
  • Een statief om de lijnen strak te houden
  • Eventueel een ND filter

Zoom burst foto’s spelen met bewegingsonscherpte

Het beste kun je zoom burst foto’s maken op een bewolkte dag, of in elk geval niet wanneer het licht heel hard is. Dit omdat je een sluitertijd tussen de 1 en 4 seconden nodig hebt. Als het heel licht is, zet je ISO laag, knijp je diafragma zo ver mogelijk en gebruik eventueel een ND filter. Je kunt de foto in RAW maken en na bewerken, maar teveel overbelicht (de lijn schiet uit het histogram) betekent dat je informatie kwijt is. Dan kun je in Photoshop of Lightroom zoveel hooglichten wegtrekken als je wil maar dan wordt het niks. Kies je voor een ND filter, dan is een 6 stop filter een goede keuze, aangezien 1/60 sec sluitertijd daarmee verlengd kan worden naar 1 sec. Dat zou voldoende tijd moeten zijn om je zoom toe te passen.

Aan de slag

Kies je onderwerp en stel je op. Stel vervolgens scherp, met autofocus of handmatig, en zet je focus vast door op handmatig over te gaan (of met de AE-L/AF-L knop). Begin je lichtinstellingen op de kleinste brandpuntsafstand. Het idee is dat je meteen volledig inzoomt op het moment dat je afdrukt, dus een snelle draai aan je objectief. Voor het beste resultaat begin je al met zoomen voordat je afdrukt, maar dat vereist wat oefening. Hierdoor zorg je dat er beweging in de hele foto zit, en de randen niet ‘stil’ staan. Probeer de snelheid van de zoom aan te passen aan je sluitertijd; je begint iets voor je afdrukt en je eindigt precies bij het einde van de sluitertijd. Probeer de snelheid van je zoom constant te houden.

Je kunt de zoomburst overal voor gebruiken. Kleurrijke taferelen geven een erg leuk effect, zoals een straat in een grote stad ‘s avonds. Maar ook personen op de camera afkomen zijn een goed onderwerp voor zoomburst. Ook in natuurfotografie werkt een zoom burst heel  goed. Het is even oefenen maar het kan hele leuke, creatieve plaatjes opleveren.

Meer lezen over bewegingsonscherpte in je foto’s? Lees: Bewegende onderwerpen fotograferen: 5 manieren