Zwarte katten op de foto

Het is dierendag! En of het nu vrijdag de dertiende is of niet: zwarte katten zijn een uitdaging om te fotograferen. Het is zelfs zo erg, dat zwarte katten minder populair zijn omdat selfies minder vaak lukken!

Maar natuurlijk is het wel mogelijk om goede foto’s van zwarte katten (of honden) te maken. Met een beetje hulp draaien we daar onze poot niet voor om.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Zwarte katten op de foto: licht is belangrijk

Dieren zitten niet altijd stil op commando. Vaak krijg je foto’s van een zwarte, bewogen vlek met fel verlichte ogen. De sleutel om je foto goed te krijgen, is licht. Bij donkere dieren in het licht op de juiste plaatsen ongelofelijk belangrijk. Je wil graag de vormen van het dier zien, structuur in zijn vacht evenals die geinige snorharen. De basis is om goed te begrijpen hoe je zwarte onderwerpen fotografeert. Het gevaar dat je onderbelicht en dat er te weinig informatie in je foto zit, ligt immers op de loer. Het fotograferen van details in zwart heeft alles te maken met het dynamisch bereik van je camera. Dat is hoe goed jouw camera (of eigenlijk de sensor) omgaat met het verschil tussen de lichte delen van een foto met de donkere. Bij een DSLR, zeker wanneer je fotografeert in RAW, is dat bereik vrij hoog en kun je in de nabewerking vaak nog heel veel details terughalen. Bij een smartphone is dat over het algemeen minder, dus moet je beter opletten bij het fotograferen zelf.

zwarte katten, zwarte kat

Zorg voor zacht licht en weinig contrast

Omdat het dynamisch bereik van een camera beperkt is, en je zwarte kat heel donker, is het belangrijk om niet teveel hele lichte delen in je foto op te nemen. Fel licht, zoals in een vensterbank overdag, is geen goed idee. De camera gaat dan op een gemiddelde zitten, waardoor de felle delen wellicht overbelicht worden en de schaduwen verloren gaan. En je zwarte kat wás nou net die schaduw. Probeer dus zachter licht te gebruiken. Het daglicht dat weerkaatst tegen een witte muur bijvoorbeeld. Of een schemerlamp met mooi, zacht licht. Zo voorkom je ook dat het mooie, diepe zwart van de vacht van je dier op de foto een soort verwassen grijs wordt, of helemaal verdwijnt doordat het felle licht delen uitbijt.

low key fotografie, black foto, blackphoto, online cursus fotografie, gratis fotografie cursus

Je kunt ook flitsen

Uiteindelijk bepaalt je dier, zéker een kat, wat zelf wat ‘ie doet. Zit je dus toch aan de middagzon en de vensterbank vast? Probeer dan je flitser als invullicht te gebruiken.Bonuspunten als het je lukt om deze te weerkaatsen. Dat kan bijvoorbeeld met een wit stuk karton, maar wordt bij een selfie erg moeilijk. De flitser kan ervoor zorgen dat de schaduwen die anders net weg zouden vallen (lees: de vacht van je dier) ingevuld worden en zo uitgelicht worden. Als je ‘m kan weerkaatsen, dan bij voorkeur op een zo groot mogelijk, wit oppervlak, zoals het plafond. Hoe groter het oppervlakte, hoe diffuser en dus zachter het licht wordt, en hoe mooier je dier op de gevoelige plaat wordt vastgelegd.

zwarte katten, zwarte kat

Zwarte katten op de foto: belichting aanpassen

Je kunt natuurlijk ook de belichting aanpassen, ook op je telefoon. De camera gaat immers uit van het gemiddelde van een foto (elke camera rekent terug naar middengrijs, dat is gemiddeld), terwijl je zwarte vriend veel donkerder is dan het gemiddelde middengrijs. Je kunt de belichting daarom gerust lager zetten. Met je DSLR zul je, als je op de meters afgaat, iets moeten onderbelichten. Op je telefoon ook, al zie je daar meestal geen meters. Je kunt dit vaak doen door je vinger op het scherm gedrukt te houden en deze dan langzaam omlaag te bewegen. Zo maakt de camera geen uitgewassen grijs van de mooie vacht. Neem voor de zekerheid (als de poes er geduld voor heeft) een aantal foto’s met verschillende (onder-) belichtingen. Het is soms, vooral buiten, lastig om op het scherm te zien of zwart echt zwart is, of toch grijzig. Dit werkt overigens alleen als je je dier beeldvullend in beeld hebt. Zijn er andere, lichte delen op de foto te zien? Dan neemt je camera dat mee in het berekenen van het gemiddelde en moet je daar rekening mee houden.

Lees meer over donkere foto’s: Low key fotografie, dat kun jij ook!