Aan de slag met natuur en wildlife fotografie

Niets zo lekker om er een dag op uit te trekken met je camera, lekker naar buiten, de natuur in. Het liefst wil je dan natuurlijk met mooie foto’s thuiskomen. Ga aan de slag met natuur en wildlife fotografie met deze tips.

Want natuur en wildlife fotografie kunnen een flinke uitdaging zijn. Als je het geluk een beetje aan je zijde hebt, moet het goed komen. En met deze tips helemaal!

natuur, wildlife, natuurfotografie, wildlife fotografie

De juiste apparatuur voor natuur en wildlife fotografie

Voor natuurfotografie en wildlife fotografie heb je geduld nodig, en een beetje doorzettingsvermogen. En natuurlijk helpt het als je de juiste spullen bij je hebt. Voor wildlife is een objectief met grote brandpuntsafstand erg handig, aangezien je vaak niet zo heel dichtbij kunt komen. Voor natuur kun je met een zoomobjectief je shots afwisselen, van close ups van details tot wijde landschapsfoto’s. Een statief vergroot je mogelijkheden, maar alleen als je er één hebt die makkelijk mee te nemen is. Neem niet teveel mee want na een tijdje gaat het flink doorwegen. Een extra batterij is ook een aanrader, aangezien je niet makkelijk tussendoor kunt opladen.

Een goede tas is goud waard

Zoals we al even aanstipten, kunnen je cameraspullen best doorwegen als je een hele dag op pad bent. Een fijne tas zorgt dat je comfortabel op pad kunt en niet voortijdig naar huis hoeft te keren. Welke tas dat is, is sterk persoonlijk. De ene fotograaf zweert bij een rugtas, terwijl een ander liever sneller bij zijn spullen kan met een schoudertas. Laat je goed informeren en probeer zo mogelijk wat uit.

Wees voorbereid

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor elke vorm van fotografie, maar misschien wel het meeste voor wildlife en natuurfotografie. Je moet immers al je spullen dragen en vaak ben je te voet. Bovendien heb je, in het geval van wildlife, vaak maar heel kort de tijd om je belichtingsinstellingen en compositie te maken. Zorg dus dat je de eerste al gemaakt hebt. Je kunt dan snel reageren op het moment dat er een dier tevoorschijn komt, en hoeft alleen nog over de scherpte en de compositie na hoeft te denken. Maak je bewegingen rustig, om je onderwerp niet weg te jagen voor je de foto hebt kunnen maken.

Ga gericht op pad

Vraag je van tevoren af: wat wil ik fotograferen? Natuurlijk kun je op pad gaan zonder plan, en kijken of je iets interessants tegenkomt. Maar vaak gebeurt dat niet, en het gericht zoeken naar iets specifieks kan beter werken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je toevallige gebeurtenissen aan je voorbij moet laten gaan omdat je daar toevallig niet naar zocht. Maar het helpt je wel met gericht fotograferen. Zoek naar een dier(soort) of juist naar bepaald licht. Kies hier een objectief bij en leg jezelf een ‘beperking’ op: hiermee fotografeer ik vandaag. Zo moet je soms creatiever omgaan met de omstandigheden, en daar wordt je uiteindelijk een betere fotograaf van.

natuur, wildlife, natuurfotografie, wildlife fotografie

Licht is belangrijk

Licht is het belangrijkste ingrediënt voor fotografie. Dit geldt eigenlijk altijd, maar bij natuurfotografie maakt het wellicht nog meer verschil. Het verschil tussen een saaie foto en een prachtige plaat, zit vaak in het licht. Net na zonsopgang en net voor zonsondergang zijn goede momenten om op pad te gaan. Het licht is wat zachter, en daarmee de schaduwen en contrasten ook. Bovendien zijn veel dieren rond die tijd actief, en gemakkelijker waar te nemen. De harde middagzon daarentegen is minder geschikt, tenzij er een beetje bewolking is. Leer goed licht herkennen door er meer bewust naar te kijken. Ook wanneer je niet aan het fotograferen bent.

Fotografeer zo vaak mogelijk

Fotografie vereist oefening. Bovendien ben je nooit uitgeleerd. Fotografeer daarom zo vaak mogelijk, het liefst elke dag. Natuur fotograferen kan overal, in het tropisch regenwoud op een reis, maar ook op je eigen balkon of in de tuin. Denk breed en neem je camera altijd mee. Wie weet zijn er prachtige plaatjes te halen onderweg naar het werk. Beperk je niet alleen tot de natuur, ook van andere takken van sport kun je dingen leren die je later op je natuurfotografie kunt toepassen.