Belichting met huis, tuin en keuken spullen

Niet iedereen heeft toegang tot een studio. Maar met spullen die je wellicht al in huis hebt kun je een heel eind komen met een goede belichting voor je foto’s.

Voor een studiofoto heb je niet perse een professionele studio nodig. Met wat eenvoudige huis, tuin en keukenspullen kun je een uitstekend resultaat behalen voor de belichting van je foto’s. We geven tips!

belichting, licht, studiolicht, studio

Belichting met een eenvoudige tafellamp

Een tafellampje, met of zonder lampenkap, kan uitstekend werken voor fotografie. De lampenkap is overigens uitstekend geschikt als softbox, omdat deze het licht verspreid en zo zachter maakt. Een tafellamp geeft meestal vrij zacht licht, dus houd hier rekening mee voor de sfeer van je foto. Je zult bijvoorbeeld niet snel harde contrasten krijgen. Bovendien kun je je camera misschien beter op een statief zetten, zodat je de sluitertijd wat langer kunt laten staan. Met lampenkappen in verschillende kleuren kun je bovendien een andere sfeer aan je foto geven, alsof je een kleur gel gebruikt.

Wit laken voor zachte belichting

In de studio zijn de meeste lampen voorzien van een softbox. Hiermee maak je de contrasten zachter en het licht flatterender. Wanneer je een lamp in huis hebt die je wil gebruiken voor je fotografie – bijvoorbeeld een bureaulamp, die je ook nog kunt richten – kun je zelf een ‘softbox’ maken. Zoek een stuk dun wit textiel. Een wit (tafel-)laken van niet al te zware kwaliteit of een dun wit t-shirt kan uitstekend dienst doen. Span deze voor de lamp, zet vast met sterke tape op post elastieken. Voila, een softbox!

Licht reflecteren voor een studio effect

Natuurlijk kunnen we ook iets meer knutselen. Licht reflecteert, afhankelijk van het oppervlak waarmee het in aanraking komt. Sommige materialen absorberen meer licht, andere weerkaatsen veel. Soms is licht dat eerst ergens op weerkaatst wordt mooier dan direct licht. Het licht wordt meer verspreid en is zachter. Je kunt een stuk karton of zelfs een doos bekleden met aluminiumfolie of goudpapier (bijvoorbeeld cadeaupapier). Richt een lampje (bijvoorbeeld een bureaulamp) op dat papier, in de doos. Laat de reflectie op je onderwerp vallen. Zacht licht, alsof je een paraplu gebruikt hebt.

belichting, licht, studiolicht, studio

Belichting door te tekenen met licht

Wanneer je over een statief beschikt, en de kunst van lange sluitertijden een beetje onder de knie hebt, kun je aan de slag met licht tekening. Door je lichtbron aan één kant van het onderwerp te houden, en daar te ‘tekenen’, belicht je één kant van het onderwerp. Je kunt hiervoor elke willekeurige lichtbron gebruiken, van de zaklamp functie van je mobiele telefoon tot een fietslampje.

Door creatief te zijn, heb je niet perse dure studiolampen nodig. Zo kun je experimenteren en meer leren over licht. Wanneer je dan wel tot de aanschaf van lampen overgaat, weet je al beter wat je zoekt en hoe je de lampen gaat gebruiken.