Betere foto’s maken? Zo doe je dat!

Als je net een goede camera hebt aangeschaft, zijn je verwachtingen hoog gespannen. Maar wat doe je als je foto’s niet meteen steengoed zijn?

Het is de fotograaf die de foto’s maakt, niet de camera. In het begin komt er best veel op je af, qua techniek alleen al. Met deze concrete tips begin je meteen met betere foto’s maken!

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Betere foto’s maken? Volg een cursus

Zoals gezegd komt er als beginnend fotograaf veel op je af. In veel gevallen zal een cursus of vakopleiding een goed idee zijn. Zo leer je de basis van fotografie direct goed kennen en ben je niet meer afhankelijk van de automatische stand van je camera. Daar had je ‘m immers niet voor gekocht! Door een cursus te volgen ‘verplicht’ je jezelf om aan de slag te gaan. Fotografie is als een spier, die sterker wordt als je ‘m traint. Een online cursus kan gemakkelijk zijn, want die kun je in je eigen tijd doen. Bovendien ben je dan niet afhankelijk van een plaats of startdatum. En zeg zelf, je hebt net geïnvesteerd in je mooie camera, dan is een kleine investering in je eigen vaardigheden toch zeker ook de moeite!

betere foto's maken, beginnend fotograaf, online fotografie cursus

Meteen beginnen? Schrijf je dan nu in voor onze persoonlijke cursus!

De handleiding van je camera

Elke camera werkt anders, en niet alle camera’s ondersteunen dezelfde functies. Begin daarom eens in de handleiding van jouw camera. Wie weet kom je functies tegen waar je nog nooit van hebt gehoord. Zoek het eventueel op en probeer het eens uit. Als je de functie niet handig vindt, hoef je deze niet te gebruiken, maar je weet in elk geval van het bestaan af. En je leert meteen je camera beter kennen.

Stel jezelf een doel om beter te worden

Het is altijd makkelijker om naar een bepaald doel toe te werken dan om maar wat te doen. Vaak heb je al een camera aangeschaft met een bepaalde reden, of denk je erover om een camera aan te schaffen. Wil je een carrière als fotograaf? Of wil je bijvoorbeeld mooiere foto’s maken van je gezin? Maak eventueel een stappenplan. Wanneer wil je je doel bereiken? Zo kun je gericht aan de slag gaan en zoeken naar informatie.

Oefenen, oefenen, oefenen

Fotografie leer je vooral door te doen. Het is een kwestie van oefenen, veel tijd investeren en niet bang zijn om nieuwe dingen uit te proberen. Dat is het handige aan digitale fotografie: je kunt lekker veel uitproberen, en als het resultaat niet mooi is, gooi je de foto’s weg. Ook als je even geen inspiratie hebt is het een goed idee om toch te gaan fotograferen. Juist dan. De inspiratie komt vanzelf!

betere foto's maken, beginnend fotograaf, online fotografie cursus

Inspiratie is overal

Er zijn veel hele goede fotografen. Beroemde fotografen, maar ook hobbyfotografen, die je bijvoorbeeld op Instagram kunt vinden. Het is aan jou om je eigen stijl uit te vinden en te ontwikkelen. Maar je kunt natuurlijk wel inspiratie opdoen. Zo kom je erachter wat jou het meest aanspreekt. Let bijvoorbeeld op compositie en kleurgebruik. Of op onderwerpkeuze.

Als beginnend fotograaf hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je hebt allerlei handvatten om gebruik van te maken, informatie ligt voor het oprapen. Met deze tips maak jij ook snel betere foto’s!