Bijsnijden in de camera, het kan!

Niet iedere fotograaf houdt van nabewerken, maar bijsnijden is een bewerking die door bijna iedereen wel eens wordt uitgevoerd. Wist je dat dit ook in de camera kan?

Bijsnijden in de camera heeft zo z’n voor- en nadelen. We leggen het uit.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Achteraf bijsnijden; de voordelen

Over het algemeen kun je het beste bijsnijden op de computer, in de nabewerking. Je ziet de foto op je scherm, een scherm dat altijd groter is dan het LCD schermpje van je camera. Bovendien kun je de foto kopiëren voordat je gaat bijsnijden. Mocht de nieuwe uitsnede je dan niet bevallen, dan kun je altijd nog terug. In de camera zelf beperk je, bij digitale zoom in elk geval, het aantal pixels al direct. Natuurlijk gebeurt dat ook wanneer je achteraf bijsnijdt, maar dan kun je altijd nog voor een ruimere uitsnede kiezen. Je kunt de foto, en de kwaliteit, gewoonweg beter beoordelen.

bijsnijden, croppen

Bijsnijden in de camera; de voordelen

Veel fotografen vinden het een onzinnige functie op hun camera, de crop functie. Maar er zitten wel degelijk wat voordelen aan, zeker voor fotografen die nog veel willen oefenen. Maar al te vaak wordt het croppen of bijsnijden van een foto gebruikt om deze te ‘redden’. De foto is weinig interessant, maar door een andere compositie te kiezen wordt hij dat wel. In principe wil je er natuurlijk naar streven dat je, als fotograaf, al weet wat een mooie compositie is voordat je überhaupt afdrukt. Om je compositie vaardigheden te trainen is het bijsnijden in de camera daarom helemaal geen slecht idee. Je ziet direct of een compositie werkt of niet, en kunt eventueel ter plaatse andere keuzes maken.
Daarnaast komt de standaard aspect ratio van de meeste camera’s niet overeen met de meest gangbare afdrukformaten. Wil je dus een foto (laten) afdrukken, dan moet je deze bijsnijden om ‘m passend te maken. Door een andere keuze te maken in je afmetingen, bijsnijden dus, kun je daar al rekening mee houden tijdens het fotograferen. Dat bespaart je tijd in de nabewerking, en misschien wel wat frustratie.

bijsnijden, croppen

Hoe werkt het?

Wanneer je deze functie eens uit wil proberen, is het handig om je camera in te stellen op de hoogst mogelijke resolutie. Je benut namelijk niet de volledige sensor, dus de maximum haalbare kwaliteit heb je wel nodig.
In het menu kun je vinden waar je de afwijkende uitsnedes kunt instellen. Voor elke camera is dit een beetje anders, dus kijk even in de handleiding. Het kan zijn dat de functie te vinden is onder ‘aspect ratio’ of ‘image area’. In optische zoekers of in LiveView zie je dan meestal direct de ‘nieuwe’ uitsnede.
Controleer je opnamen vervolgens goed. Omdat je niet de volledige grootte van de sensor benut, is het geen goed idee om deze foto’s achteraf nóg eens bij te snijden. Je verliest dan teveel beeldkwaliteit. Bekijk dus of je tevreden bent met de compositie, en zoom in om de scherpte te controleren.

Wel nabewerken? Lees: Lightroom kent geen geheimen met deze zes handige trucs!