Dubbele belichting, ofwel ‘double exposure’: hoe doe je dat?

Twee foto’s in een, door ze eigenlijk over elkaar heen te schuiven. Dat is dubbele belichting, in het Engels ‘double exposure’ genoemd. Dit kun je in de nabewerking doen, maar met veel camera’s kan het ook in de camera zelf.

Je kunt dat vinden in de gebruikershandleiding van je camera, of op Google zoeken. Op welke manier je het ook doet, dubbele belichting biedt enorm veel creatieve mogelijkheden. Maar hoe doe je het, en waar moet je op letten?

dubbele belichting, double exposure, photoshop, inspiratie, creatief

Dubbele belichting in de camera

Zoals gezegd hebben niet alle camera’s de mogelijkheid om foto’s te combineren. Waar de instelling zit is per merk verschillend. Ook kan het aantal foto’s dat je kunt samenvoegen variëren, soms tot wel 10 beelden. Een belangrijke instelling die je moet maken, is de multi-exposure control, de manier van overvloeien. Bij ‘average’ wordt aan alle foto’s evenveel prioriteit gegeven. Bij ‘bright’ krijgt de meest heldere foto prioriteit. Ze behouden hun belichting, zelfs als ze gecombineerd worden met een donkere foto. ‘Dark’ doet precies het tegenovergestelde. Experimenteer ermee om te kijken welke het beste bij jouw onderwerp past.

cursussen, online cursus fotografie

Dubbele belichting: kies een goed onderwerp

Niet alle foto’s kunnen zomaar over elkaar heen gelegd worden. Tenminste, het kan wel, maar het resultaat kan al snel rommelig worden. Denk na over de onderwerpen. Foto’s vertellen altijd een verhaal, ook foto’s met dubbele belichting. Inhoudelijk hebben de foto’s dus een overeenkomst nodig, samen vertellen ze een ander verhaal dan op zichzelf. Bedenk van tevoren het narratief en pas daar je onderwerp op aan. Dat is beter dan klakkeloos twee foto’s combineren. Denk ook na over standpunt en compositie, aangezien deze ook bijdragen aan het verhaal en de impact van een foto. Vaak werkt het het beste om één wat drukkere foto te combineren met een rustige, wat minimaliste foto. Of een groot totaal (waarin vaak veel te zien is) combineren met een foto die veel closer is, intiemer ook. 

Gebruik een silhouet voor dubbele belichting

Een silhouet is uitstekend geschikt voor double exposures. Immers, de vorm van het onderwerp wordt benadrukt, en die blijft overeind, ook als je die combineert met een andere foto. 

dubbele belichting, double exposure, photoshop, inspiratie, creatief

Achtergrond

Ook kun je ervoor kiezen om twee foto’s te combineren die niet perse gelijkwaardig aan elkaar zijn, maar waarbij één foto eerder voorgrond is en een ander achtergrond. Houd de achtergrond dan rustig, gebruik bijvoorbeeld een foto met een duidelijk patroon.

Maak mooie foto’s

Bij dubbele belichting blijven de algemene ‘regels’ voor fotografie gewoon overeind. Denk dus na over je belichting en compositie. Vraag je ook af wat het belangrijkste element in de foto is, en probeer ervoor te zorgen dat de aandacht van de kijker daar direct naartoe getrokken wordt.