Fotografie: een hobby voor alle leeftijden

Fotografie is een hobby voor alle leeftijden, jong en oud. En hoewel de technische termen je om de oren lijken te vliegen, is het juist ook een ideale hobby om op latere leeftijd op te pakken.

Als je nog niet zo thuis bent in elektronische apparatuur, kan het een hele opgave lijken. Zo’n ingewikkelde camera, met ál die knopjes. Maar vergeet niet dat camera apparatuur heel ‘slim’ is, en je dus niet alles meteen al zelf hoeft te doen. Dus laat dat geen reden zijn om er niet aan te beginnen, want fotografie is een hobby voor alle leeftijden.

Een hobby voor alle leeftijden: hersentraining

Fotografie laat verschillende hersenhelften met elkaar samenwerken. Het triggert delen die je gebruikt bij het formuleren van woorden en zinnen, maar ook delen waarmee je visuele informatie verwerkt. Het brein trainen is goed voor elk individu, ongeacht je leeftijd. Dus het is officieel: fotografie is goed voor je. (Zoals de meeste van ons zullen beamen, het is alleen iets minder goed voor je portemonnee).

Wetenschappelijk bewezen: fotografie is goed voor senioren

Laten we ons even specifiek op senioren richten. In een studie, die al in 2013 is uitgevoerd door de Universiteit van Texas, zijn de wetenschappers aan de slag gegaan met senioren (60 tot 90 jaar oud) die nog geen voorkennis over fotografie of camera’s hadden. Eén groep ging aan de slag met digitale fotografie, drie andere groepen gingen zich in een andere hobby/sociale bezigheid verdiepen (dekens naaien met digitale machines, kaartspellen met een groep, muziek luisteren). Fotografie was dus nog onontgonnen terrein voor de respondenten. En wat bleek? Bij de groep die zich verdiepte in fotografie verbeterde hun geheugen! (In mindere mate overigens ook bij de groep die aan de dekens werkte). Hiermee werd bewezen dat fotografie uitstekend geschikt is om je hersenen te trainen!

Gezond voor elke leeftijd: naar buiten

Maar er is meer. In de meeste gevallen ga je, als beginnende fotograaf, op pad om te fotograferen. Vaak heb je nog geen studio tot je beschikking, of de kennis nog niet om daarin aan de slag te gaan. Buiten zijn, wandelen over locaties, allemaal dingen die goed zijn voor je fysieke gezondheid. Mits je je natuurlijk wel warm aankleedt.

alle leeftijden, senior, senioren

Nieuwe vaardigheden leren

Jong of oud, het leren van een nieuwe vaardigheid is goed voor je. Het daagt je uit en zorgt dat je steeds creatiever wordt. Ben je bang dat het te ingewikkeld is? Probeer het gewoon eens, met een instap camera of een tweedehands exemplaar. Wat heb je te verliezen? Bovendien bieden we een uitstekende online fotografie cursus aan, in heldere taal. Deze is eenvoudig toegankelijk (als je wil kan het helemaal per mail) en je krijgt persoonlijke begeleiding. Zo kun je alles aan je begeleider vragen en weet je zeker dat je de stof helemaal onder de knie hebt.

Of je nu jong of oud bent, in de lente of de herfst van je leven zit, fotografie is een hobby voor alle leeftijden. Het is leuk om te doen, je gebruikt je creativiteit en dus ook nog eens gezond!