Hoe maakt je camera een Jpeg

In vrijwel elke digitale camera kun je kiezen of je je foto in Jpeg of RAW maakt. Beide bestandsformaten hebben andere voordelen.

De voorkeur van fotografen voor Jpeg of RAW loopt erg uiteen, om verschillende redenen. Jpeg bestanden zijn kleiner, want ze zijn gecomprimeerd. RAW bestanden bevatten meer informatie. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de camera op het moment dat er een Jpeg gemaakt wordt? Laten we daar eens naar kijken, zodat we de verschillen begrijpen en een weloverwogen keuze maken.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Jpeg compressie

Wanneer een foto op de camera in Jpeg gemaakt wordt, past de camera compressie toe. Dit betekent dat er een kleiner bestand uitkomt dan wanneer je een RAW foto maakt. De sensor van je camera is daarin belangrijk. Deze werken digitaal, dus de bestanden worden vertaalt naar enen en nullen. Zo’n een of nul noem je een bit. Fotografeer je in RAW, dan hebben de meeste camera’s 12 of 14 bits. Jpegs werken met 8 bits. Omdat elke receptor die informatie opslaat binnen de sensor de beschikking heeft over een 1 of nul, is een 8 bit foto dus 2x2x2x2x2x2x2x2 = 256. Dat betekent dat er 256 waardes door te geven zijn: zoveel informatie zit er in het bestand of de foto. Er zijn dan 256 kleuren, of 256 verschillen in lichtsterkte door te geven.

Met de 12 of 14 bit van een RAW bestand, kun je je voorstellen dat die informatie vele malen groter is: 4096 kleurgradaties voor 12 bit en 16384 voor 14bit foto’s. Hierdoor heb je meer informatie in hooglichten en schaduwen en komen kleuren beter tot hun recht in RAW bestanden: over het algemeen een hogere beeldkwaliteit.

Vertaling

Op de sensor van je camera wordt dus licht vastgelegd. De sterkte van het licht wordt gemeten, net als de kleur die gereflecteerd wordt. In een RAW formaat wordt die informatie eenvoudigweg opgeslagen. Bovendien wordt daar nog wat data aan toegevoegd, zoals witbalans en belichting. Bij een Jpeg wordt deze informatie uiteindelijk ook opgeslagen, maar de camera gaat er eerst mee rekenen. Uiteindelijk wordt er een conversie gemaakt, en informatie die door de camera niet nodig wordt geacht (omdat ons oog minder verschillen kan waarnemen dan de meeste sensors) wordt vereenvoudigd.

Welke kiezen, RAW of Jpeg

Een RAW bestand heeft een extra stap nodig in de nabewerking: de RAW converter. Dat is logisch, want Jpegs hebben al een extra stap gemaakt in de camera. Het voordeel is, dat je in de nabewerking zelf kunt kiezen welke informatie je belangrijk vindt en hoe je de compressie uiteindelijk uit laat voeren. Maar, het fotograferen in RAW is wat zwaarder en kan in burstmodus langer duren. Daarom kiezen sommige fotografen in die gevallen voor Jpeg.

Jpeg is natuurlijk geen ‘slechte’ kwaliteit. Digitale camera’s zijn enorm goed en er zijn zat prachtige foto’s die direct als Jpeg uit de camera kwamen. Maar, als je zelf de controle over het beeld en de kleuren wil houden, kun je de compressie beter later doen en in eerste instantie voor RAW gaan. Zeker aangezien geheugenkaarten helemaal zo duur niet meer zijn.

Beginnend fotograaf? Lees dan ook: