Naaktfotografie: spannend!!

Beeldhouwer, schilders en andere kunstenaars draaien er hun hand niet voor om: naakt. Als fotograaf kan naaktfotografie toch best even spannend zijn!

Met naaktfotografie bedoelen we natuurlijk het naakte, menselijk lichaam als kunstvorm. Geen ordinaire porno. Maar, een nakend persoon voor je lens kunnen de zenuwen doen gieren. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. 

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Naaktfotografie: zorg voor duidelijke communicatie met het model

Zorg dat je je voorbereid hebt en een eindresultaat in gedachten hebt. Op die manier weet je wat je van het model verwacht en kun je meteen duidelijke aanwijzingen geven. Voor jou, als fotograaf, kan het al ongemakkelijk zijn om met naakt geconfronteerd te worden, dus je kunt je voorstellen dat het voor het model ook even iets is waar hij of zij zich overheen moet zetten. Door meteen duidelijk te zijn en aan de slag te gaan, ebt die ongemakkelijkheid vanzelf weg.

naakt, naaktfotografie, boudoir, portret, portretfotografie

Poses voor naaktfotografie

Om inspiratie op te doen voor poses, kun je je eens verdiepen in sculpturen en schilderijen van naakte modellen. Vaak hebben schilderscursussen speciale dagen waarin ze naakt modellen uitnodigen. Zij hebben vaak goede tips voor wat betreft licht en poses; in de schilderkunst moeten ze immers één pose kiezen en daarbij blijven. Je kunt ook online proberen inspiratie op te doen, maar pas op voor dodgy websites.

Apparatuur voor naaktfotografie

Groothoekobjectieven geven wat vervorming van een lichaam. Daar kun je natuurlijk gebruik van maken, maar weet wat de invloed van verschillende objectieven is op het eindresultaat. Kijk of dit past bij het beeld dat je in je hoofd had. Wees niet bang om te experimenteren, naaktfotografie leent zich uitstekend voor creativiteit.

Glamour met gels en filters

In Hollywoodfilms wordt vaak gebruik gemaakt van gels om naaktscènes sfeer te geven. Oranje voor warm en romantisch, blauw voor spanning. Bekijk eens wat van deze scènes, terwijl je let op het licht. Hier kun je veel van leren en je kunt deze techniek gebruiken om de sfeer van je foto’s naar jouw hand te zetten.

naakt, naaktfotografie, boudoir, portret, portretfotografie

Praktisch: zet de verwarming aan

Lijkt een open deur, maar… je model heeft geen kleding aan. Zorg dat het lekker behaaglijk is in de ruimte waarin jullie de foto’s maken, als dat tenminste binnenshuis is. Het is belangrijk dat het model zich lekker voelt en zich vrij kan bewegen. Zorg ook dat de ondergrond niet te koud is en dat eventuele props (kleedjes/dekens/maskers) op kamertemperatuur zijn. Ongemakkelijkheid ga je terugzien in je foto’s.

Naaktfotografie is ontzettend leuk en uitdagend. Het is wel handig om je camera en eventuele andere apparatuur goed onder controle te hebben, zodat het niet te klungelig wordt. Dat helpt immers niet met eventuele ongemakkelijkheid. Probeer een fijne, gezellige sfeer te creëren, laat het model eventueel een vriend of familielid meenemen als hij of zij dat wil. Houd het stijlvol en laat je model eventueel tussendoor vast wat foto’s zien. Dat is vast goed voor het zelfvertrouwen!

Lees ook: Boudoir foto’s maken