Te gekke documentaires over fotografie en fotografen die online – en GRATIS – te bekijken zijn

Als (beginnend) fotograaf kun je enorm veel leren van professionals. Zeker van grootheden in de fotografie. Gelukkig zijn er over velen van hen prachtige documentaires gemaakt.

En veel van die documentaires over fotografie kun je gewoon online bekijken. Gratis en voor niets! Heerlijk om inspiratie op te doen bij slecht weer, als je zelf even geen zin hebt om op pad te gaan met je camera.

cursussen, online cursus fotografie

Mooie documentaires over fotografie en fotografen die online te bekijken zijn

De meeste documentaires over fotografie en fotografen zijn gemaakt over buitenlandse fotografen. Maar we beginnen met één van Neerlands trots, fotografe Robin de Puy.

Robin de Puy – Ik ben het allemaal zelf

In deze documentaire, die in 2016 uitkwam, maakt fotografe des vaderlands Robin de Puy een road trip door de Verenigde Staten, met haar camera. Ze is op zoek naar antwoorden over haar carrière – haal ik er nog steeds genoeg voldoening uit en haal ik wel alles uit mijn talent – en naar mooie portretten. Dat is immers haar specialiteit. In de documentaire zie je Robin aan het werk, begrijp je iets meer van hoe ze haar modellen uitkiest maar komen ook haar eigen onzekerheden aan de orde. Heel herkenbaar en rauw. Leuk feitje: tijdens deze reis maakte Robin voor het eerst kennis met Randy, over wie later een fotoboek en expositie kwam.
Je vindt de docu hier.

Op zoek naar Vivian Maier

In deze film duikt John Maloof in de mysterieuze wereld van de intrigerende straatfotografe Vivian Maier. Maloof tikte voor zo’n $300 een grote doos aan negatieven op de kop, tijdens een veiling. De beelden blijken van een zeer getalenteerde fotografe/nanny uit Chicago te zijn. Pas na haar dood in 2009 werd Maiers archief op een veiling ontdekt en tegenwoordig geldt ze als een belangrijke fotografe.Haar archief staat bol van de prachtige en zeer indrukwekkende straatfoto’s, gemaakt met haar Rolleiflex. Opvallend is echter dat Maier haar foto’s angstvallig verborgen hield voor de mensen in haar omgeving. Hoewel recensenten, galeries en het publiek inmiddels grote waardering hebben voor het werk van Maier, vragen de families voor wie ze werkte zich af of hun nanny al deze aandacht wel prettig gevonden zou hebben.
Je vindt de docu hier.

Ansel Adams – A documentary film

Ansel Adams maakte prachtige zwart-wit natuurfoto’s, voornamelijk in het Amerikaanse Yosemite Park. Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke fotografen van de twintigste eeuw, onder andere omdat hij het zone-systeem bedacht. Hiermee legde hij nuance in verschillende tinten in zwart-wit fotografie. In de documentaire krijg je een inkijkje in zijn leven en zijn werk.

https://www.youtube.com/watch?v=jvt1ImIKi0U

The Photographers (1998)

National Geographic is zo’n beetje het summum van fotografie. Verhalen van deze fotografen gaan dan ook nooit vervelen. Deze documentaire volgt ze in unieke en soms ongastvrije omstandigheden, op hun zoektocht naar de iconische foto’s waar het blad bekend om staat.


The Lomo camera: shoot from the hip

Deze film is een leuk, kleurrijk inkijkje in de wereld van de Lomography beweging. De filosofie hierachter is: niet nadenken, gewoon schieten. en moedigt daarmee een soort instinctieve vorm van fotografie aan. De beweging heeft 10 gouden regels die spontane en actieve fotografie ondersteunen, met minder aandacht voor fotografische technieken. Camera’s zijn immers niet uitgerust met autofocus of flitsers. Ondanks dat de lomography beweging fotografisch niet het sterkste is, is de wereld van lomo wel erg interessant en kunnen een aantal ‘regels’ je fotografische wereld wel degelijk verrijken. Bijvoorbeeld ‘neem je camera overal mee naartoe’ en ‘ lomography (fotografie) is geen verstoring van je leven, maar een deel ervan’.

Voorlopig inspiratie genoeg, met deze te gekke documentaires over fotografie en fotografen. Die je gewoon online kunt bekijken!