Zelf een kerstkaart maken: de allerbeste foto

Wanneer fotografie je hobby is, is het natuurlijk enorm leuk om zelf de kerstkaart te maken. Van eigen foto’s!

Er zijn allerlei bedrijven die de kaarten voor je afdrukken, vaak met gratis software om je kaart te ontwerpen. De foto moet je zelf maken. Maar hoe maak je een steengoede foto voor op de kerstkaart (die naar al je vrienden en familie gaat)? Wat kies je?

kerstkaart, kerst, kerstmis, feestdagen, fotokaart, kerstkaarten, kerstfoto

Een toffe familiefoto op de kerstkaart

Als je de kaart namens de hele familie stuurt, is het natuurlijk leuk om een familiefoto te kiezen. Dat hoeft geen studiofoto te zijn, juist een meer spontane opname kan de persoonlijke touch vergroten. Zo zullen de meeste ontvangers van de kaart jullie immers ook herkennen. Ga een dagje naar het bos of neem plaats in de tuin. Je kunt een bevriende fotograaf vragen de foto’s te maken, of neem een statief mee en gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening. Neem de tijd, zodat iedereen kan wennen aan de camera. Een prop (bijvoorbeeld een bal, bellenblaas of nep sneeuw) kunnen de losheid wat stimuleren. Let op met herfstachtige achtergronden. Het is prachtig, maar niet heel kerstig.

De kleinste van het gezin

Ook heel populair voor kerstkaarten, zijn leuke foto’s van de kleinste van het gezin. Een baby, peuter, kleuter of meerdere kleintjes bij elkaar is enorm leuk. Wat leuke kerstmutsen of een sneeuwman-onesie maken het geheel helemaal om weg te smelten. Kinderen hebben weinig geduld en een heel beperkte spanningsboog. Zorg dus dat je de setting klaar hebt en de belichtingsinstellingen voor je camera gemaakt hebt. Gebruik eventueel een standin om dit te doen. Je kunt thuis gemakkelijk een ‘studio’ maken, met een leuke achtergrond, wat (nep) cadeautjes en een kerstboom bijvoorbeeld. Zorg dat je achtergrond, en eventueel ondergrond, netjes strak ligt. Dat bespaart je een hoop tijd in de nabewerking. 

Breng je kerstwens met huisdieren

Niet iedereen heeft kindjes in de familie. Wie weet heb je wel een huisdier, of zelfs meerdere. Daarvoor geldt eigenlijk min of meer hetzelfde als voor kinderen, want ze doen het ook erg goed op kerstkaarten. Ook hier is de aandachtsspanne niet groot, dus wees voorbereid. Wil je props gebruiken? Laat je dier dan van tevoren vast wennen. Honden, katten en parkieten die voor het eerste een kerstmannenmuts en een vlinderstrikje om krijgen, zijn niet altijd meteen enthousiast.

kerstkaart, kerst, kerstmis, feestdagen, fotokaart, kerstkaarten, kerstfoto

Winters eten en drinken

Een leuke foto van mokken warme chocomel, met jullie handen erbij. Of een mooi gedekte tafel met naambordjes voor de hele familie; je hoeft niet perse de familie in beeld te hebben voor een persoonlijke kerstgroet. Laat je creativiteit de vrije loop en bedenk wat echt bij jullie familie past. 

Je eigen huis

Je eigen plekje, zeker als deze fotogeniek is, is ook een veelgemaakte keuze. Sneeuwfoto’s doen het goed, maar die kun je natuurlijk niet op commando maken. Hang de kerstversiering vast op en wacht tot de zon net onder is. Zo kun je een sfeervolle foto van je huis maken. Fotografeer je buiten? Probeer dan eens wat vuurkorven toe te voegen. Binnen kun je natuurlijk je styling skills loslaten op de kerstboom, kerststukken of andere decoratie. Voeg persoonlijke elementen toe om duidelijk te maken dat het echt om jouw decoratie gaat. Een mooie krans aan de deur is mooi, en nog leuker als ook het naambordje leesbaar op de foto staat.