Autofocus: verschillende manieren van automatisch scherpstellen

Dankzij de autofocus is het veel gemakkelijker om scherpe foto’s te maken. Er zit veel ontwikkeling in automatisch scherpstellen, je kunt zelfs bewegende onderwerpen laten volgen!

Er zijn verschillende manieren van automatisch scherpstellen of autofocus die je in je camera kunt instellen. De manier die je kiest helpt je om je onderwerp scherp te krijgen. Camera’s worden immers steeds ‘slimmer’, maar we moeten nog wel met ze meedenken.

autofocus, automatisch scherpstellen, AI Servo, AF Continuous

Autofocus: drie verschillende manieren van automatisch scherpstellen

Je kunt in het menu kiezen voor verschillende manieren van scherpstellen:

  • One Shot (Canon) of AF-single (Nikon)
  • AI Servo (Canon) of AF-continuous (Nikon)
  • AI Focus (Canon) of AF-auto (Nikon)

Wanneer je de camera instelt op One Shot, dan stelt de camera eenmalig scherp zodra je ontspanknop half indrukt.
Bij AI Servo of AF-continous blijft de camera continu scherpstellen waardoor je een bewegend onderwerp kan volgen en de camera steeds scherp blijft stellen. Ideaal voor dieren of sport, je zou hiermee nooit scherpte moeten missen (mits je sluitertijd snel genoeg staat).  
De AI-Focus is een combinatie van de twee vorige standen. Bij het half indrukken van de ontspanknop stelt de camera scherp op het betreffende scherpstelpunt. Wanneer het onderwerp beweegt, dan stelt de camera opnieuw scherp met als gevolg dat de camera de beweging volgt.

Begrijp het systeem

Binnen de technologie van autofocus zijn een aantal verschillende systemen, die goed zijn om te begrijpen. De meeste DSLR’s werken met fasedetectie. In LiveViewmodus werken de meeste camera’s met contrastdetectie. Wat nieuwer zijn  de hybride systemen, die fase- en contrastdetectie combineren.

Fasedetectie

Bij fasedetectie wordt niet de beeldsensor gebruik om scherp te stellen, maar beschikt de camera over speciale scherpstel sensors (AF-sensors), die iets uit elkaar liggen. Steeds twee per autofocuspunt. Het principe is te vergelijken met onze twee ogen, en hoe deze scherpstellen. De sensors werken met contrast; is dit op beide beelden gelijk, dan is het beeld scherp. Dat gaat enorm snel, fasedetectie is dan ook een snelle manier om autofocus te gebruiken.

Contrastdetectie

Contrastdetectie duurt meestal langer, want de camera voert als het ware een analyse uit van het beeld. Compact camera’s gebruiken vaak contrastdetectie, omdat er geen speciale scherpstel sensors in het camerahuis zitten. Ook spiegelreflexcamera’s in LiveView maken hier soms nog gebruik van. Om scherp te stellen moet de camera zoeken naar het hoogste contrast. De camera laat de lens hiertoe stapsgewijs dichterbij of verder weg scherpstellen. Zo wordt het scherpste punt opgezocht. Neemt het contrast toe, dan betekent dat: meer scherpte. De lens draait nog een stapje verder, enzovoort. Contrastdetectie is langzamer maar, doordat het direct op de beeldsensor wordt uitgevoerd, wel preciezer. Moderne compactcamera’s, en systeemcamera’s, worden overigens wel weer uitgerust met snelle fasedetectie.

autofocus, automatisch scherpstellen, AI Servo, AF Continuous

Hybride autofocus

Dit is een combinatie van de andere twee. Via fasedetectie wordt heel snel grofweg het juiste punt opgezocht. Vervolgens wordt contrastdetectie toegepast voor een precieze afstemming.

Natuurlijk is dit een sterk vereenvoudigde uitleg van de techniek, want anders wordt het allemaal enorm technisch. Maar het geeft je iets meer inzicht in wat er allemaal gebeurt in je camera.

Meer begrijpen van je camera? Lees ook: De belichtingsmeter en meetmethoden van je camera