Bescherm je foto’s tegen diefstal

Helaas worden foto’s nogal eens ‘gepikt’, zeker wanneer je ze online plaatst of deelt op social media. Bescherm je foto’s tegen diefstal, bijvoorbeeld op één van de volgende manieren.

Wanneer je je foto ergens terugvindt zonder dat er toestemming is gevraagd voor het gebruik, is dat enorm frustrerend. Vaak volgt er een lange mailwisseling, waar je uiteindelijk in de meeste gevallen met lege handen uitkomt. Je kunt dit echter in veel gevallen voorkomen. Zo bescherm je je foto’s tegen diefstal.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Bescherm je foto’s tegen diefstal: plaats alleen een lage resolutie

Bescherm je foto’s tegen diefstal door je foto’s online alleen in lage resolutie te verspreiden. Zo kunnen je foto’s online nog wel gegapt worden, maar in elk geval niet voor print. Een formaat van 1200×800 met een resolutie van 72 pixels per inch (ppi) is meestal genoeg voor een foto op het internet. Met een resolutie van 72 ppi kun je de foto niet afdrukken of vergroten, of in elk geval niet in een goede kwaliteit.

Plaats een watermerk

Een watermerk is de meest voor de hand liggende en meest gebruikte methode om beeld diefstal tegen te gaan. Door het plaatsen van je eigen naam, je bedrijfsnaam of je website in deels doorschijnende letters over je foto heen, is het direct duidelijk wie de foto gemaakt heeft. Een watermerk kun je gemakkelijk maken in speciaal daarvoor ontworpen programma’s of apps, of in Photoshop:

  • Open een afbeelding en maak een nieuwe lege transparante laag aan
  • Ga naar de gereedschapsbalk en kies voor Aangepaste vormen
  • In de optiebalk kies je voor ‘vullen met pixels’
  • Als je in de optiebalk naar rechts gaat, vind je bij ‘vorm’ het copyright symbool. Zorg ervoor dat je voorgrondkleur zwart is
  • Als je nu met je muis naar je afbeelding gaat, kun je het symbool toevoegen. Houdt de shift toets ingedrukt om de verhouding te behouden
  • Selecteer het gereedschap ‘horizontale tekst’. Typ nu de overige copyrightinformatie, bijvoorbeeld je naam, bedrijfsnaam of website
  • De twee lagen die je nu hebt gemaakt kun je samenvoegen. Ga in het palet ‘Lagen’ op de bovenste laag staan en kies voor Laag > Verenigen> omlaag laag
  • Trek met het Rechthoekig selectiegereedschap een selectiekader om het copyright stempel
  • Ga dan naar Bewerken -> Voorinstelling penseel definiëren, geef je watermerk een naam en sla hem op

Je watermerk is nu opgeslagen in het palet Penselen, helemaal onderaan.

Hoe je dat in Lightroom doet lees je hier.

watermerk, diefstal, bescherm je foto's,

Het nadeel van een watermerk is, dat je het vaak netjes in de rand van je foto zet, om de compositie en impact van je foto niet te verstoren. Maar daar is het ook vrij gemakkelijk van de foto af te knippen. In principe kunnen kaadwillenden, met wat bijsnijdwerk, je foto dus nog steeds stelen. Om dat te voorkomen kun je een groot watermerk pontificaal over je foto heen plaatsen voordat je deze deelt, maar dat is niet mooi en heeft voor veel fotografen dus niet de voorkeur.

Verstopt watermerk

Er zijn ook manieren om informatie aan je foto mee te geven, zoals copyright informatie, zonder dat deze direct zichtbaar is. Wanneer je de foto dan opent op een computer of in een fotobewerkingsprogramma, kun je hiermee aantonen dat het jouw foto is. Programma’s waar je dit mee kunt doen zijn  IIC Publisher (gratis) of Digimarc. Hiermee is niet direct een watermerk zichtbaar, maar je kunt achteraf altijd aantonen dat de foto van jou is. Overigens kun je in Photoshop > bestandsinfo ook copyrightinformatie toevoegen. Ook dan kun je achteraf aantonen dat de foto de jouwe is. Het nadeel hiervan is dat dit vrij gemakkelijk aan te passen is, dus bij dieven die weten wat ze doen zal dit niet werken.

Gebruik een GIF

Door een (transparante) GIF over de foto heen te leggen, is de foto beveiligd. Met de rechtermuisknop download een eventuele dief op die manier namelijk een leeg bestand. Je kunt een kleine, transparante GIF gebruiken van bijvoorbeeld 8 x 8 pixels. In HTML of via de backend van je website kun je de GIF over je foto heen leggen.

watermerk, diefstal, bescherm je foto's,

Bescherm je foto’s tegen diefstal: weet waar je foto’s zijn

Hoe weet je eigenlijk wie je foto’s gestolen heeft? Je kunt er natuurlijk bij toeval achter komen, zeker als je foto’s maakt in een bepaalde niche. Maar je kunt ook actief op zoek gaan. Google heeft daar een fijne functie voor. Ga naar images.google.com en klik op het camera icoontje in de zoekbalk. Hier kun je een URL plakken, bijvoorbeeld van de pagina op je eigen website waar de foto te vinden is, of je kunt foto’s slepen vanaf je computer. Google gaat op zoek naar afbeeldingen die veel overeenkomsten hebben. Vind je je eigen foto terug? Dan kun je de site bezoeken of met de rechtermuisknop de eigenaar van de website waar de foto op staat, benaderen.