Bespaar BTW op je betaalde fotografie klus

Al eens betaalde opdrachten gedaan? Op een gegeven moment zul je dan BTW over je prijs moeten rekenen. Er is een handige manier om daarop te besparen.

Wanneer je wat meer betaalde klussen krijgt, zul je waarschijnlijk op een gegeven moment een BTW nummer aanvragen en dus BTW moeten afdragen aan de Belastingdienst. En omdat niemand ervan houdt om teveel te betalen, kunnen wij het wél leuker maken. Door je een manier te geven om minder te hoeven betalen. Helemaal legaal natuurlijk!

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Twee BTW tarieven

Er zijn eigenlijk twee BTW tarieven in Nederland, die van 9% en die van 21%. Over het algemeen valt fotografie als dienst onder de 21% regeling, wat je prijs best opdrijft. Dit bereken je immers door aan je klanten, en jij draagt het aan de Belastingdienst af. Met deze slimme manier hoef je maar 9% te berekenen, mits je het goed uitvoert.

Een fotoboek bespaart geld

Van tevoren spreek je natuurlijk af met de betalende klanten wat ze willen en hoeveel jij daarvoor rekent. Als je dan akkoord bent, voer je de opdracht uit en krijg jij betaald. Daarbij zit jouw tijd voor het fotograferen zelf, meestal nabewerking en dan vaak een afgesproken aantal foto’s. In sommige gevallen spreek je af een fotoboek aan te leveren. Daar zit ‘m het interessante, want over een fotoboek reken je maar 9% BTW. Volgens de Belastingdienst mag dan ook over de reportage of fotoshoot maar 9% btw gerekend worden: “de kosten van de reportage gaan daarbij op in de prijs van het album”. Lever je dus en fotoboek aan, dan betaal je over het geheel maar 9% BTW.

Lever daadwerkelijk een fotoboek 

Je moet, om dit lagere BTW tarief te kunnen toepassen, wel echt een fotoboek leveren. Een fotoboek moet gebonden zijn, dus echt herkenbaar als boek, en moet minimaal 8 pagina’s hebben. En het mag niet leeg zijn. Een klant kan dus ook niet bij nader inzien het boek afzeggen en een lagere prijs vragen. In dat geval zou je namelijk het hogere BTW tarief moeten berekenen.

De klant (en jij) bespaart op een fotoalbum

Door de korting op de BTW komt de totale prijs lager uit. In de praktijk betekent dat vaak dat het voor de klant dus goedkoper is om jouw diensten te bestellen met een fotoboek erbij, of in elk geval krijgen ze een fotoboek voor dezelfde prijs. 

Duidelijk in factuur en offerte

Om geen problemen met de Belastingdienst te krijgen, moet je het fotoboek duidelijk op de factuur of offerte aangeven. Dus ook als je een totaalprijs hebt afgesproken. Dit is belangrijk om geen naheffing te krijgen.

Meer weten over fotoboeken of printen? Lees: Kies het juiste papier om je foto’s af te drukken