DIY’s voor fotografie: maak een macro diffuser van een Pringles doosje

Fotografie is een dure hobby. Gelukkig hoeft niet alles veel geld te kosten. Voor de handige klusser zijn er heel wat hacks en DIY’s voor fotografie te vinden, die je een hoop knaken kunnen besparen.

Er zijn inderdaad heel wat handige DIY’s voor fotografie. Zo kan een Pringles doosje dienst doen als macro diffuser! Hiermee kan je interne popup flitser, degene die altijd wordt afgeraden om te gebruiken, uitstekend dienst doen voor macrofotografie. Dankzij je zelfgemaakte diffuser.

hack, macro diffuser, pringles doosje, macro, DIY's voor fotografie

Pringles verpakking wordt macro diffuser

Door de zilverkleurige binnenkant en de kokervorm kunnen we prima met deze verpakking uit de voeten. De diffuser kun je op een externe flitser zetten, maar misschien nog wel interessanter, hij zorgt er ook voor dat je met je interne flitser een zeer acceptabel resultaat kunt behalen.

Wat heb je nodig?

  • Een lege Pringles doos (de grootste maat, goed schoongeveegd)
  • Post elastieken
  • Een scherpe schaar of stanleymes
  • (Keuken-) papier of iets vergelijkbaars

Hoe werkt het?

We gaan voor dit voorbeeld uit van de interne flitser, maar de werkwijze is hetzelfde (zelfs iets makkelijker) voor extern gebruik.

  1. Klap je flits eerst uit en houd het uiteinde van de Pringles koker tegen de flitser aan. Om het straks te kunnen bevestigen, is het handig als er een klein stukje uitsteekt aan de achterkant van je camera, maar natuurlijk niet zodanig dat je niet meer lekker in de zoeker kunt kijken.
  2. Teken de vorm van de flitser af op de koker, zodat ‘ie er straks mooi omheen valt. Dit knip je uit. (Bij een externe flitser kun je dit gedeelte van overslaan of in elk geval vereenvoudigen). Het andere uiteinde knip je schuin af, zodat het licht straks mooi naar beneden op je subject valt.
  3. Aan de schuine voorkant bevestig je nu keukenpapier met post elastieken. Niet teveel, want dan hou je te weinig licht over, maar meerdere lagen kan, afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken. Eventueel doen een heel dun wit shirt of een douchegordijn ook dienst.
  4. Met je schaar prik je aan de achterkant, in het gedeelte dat je iets liet uitsteken, gaatjes waardoor je ook postelastieken steekt. Die bevestig je om de body van de camera.

Mooi is anders, maar je bent klaar om zacht licht vanuit je interne flitser op macro objecten te laten vallen.

hack, macro diffuser, pringles doosje, macro, DIY's voor fotografie

Nog een DIY met Pringles

Had je nog geen macrolens, maar kom je om in de lege Pringles doosjes? Je kunt van een lege pringles koker ook een macrolens fabriceren, door je kitlens achterstevoren aan het einde van de koker te monteren. Hiervoor kun je ook elastieken gebruiken. Wees wel voorzichtig, want je lens bevat glazen elementen. Een valpartij is het niet waard.