Macrofotografie voor beginners: praktische tips

Macrofotografie is een vorm van fotografie waarin onderwerpen sterk vergroot worden. We zien hiermee de wereld op een manier die we normaal gesproken, met alleen onze eigen ogen, heel anders zien. Macrofotografie kan voor beginners een uitdaging zijn. We helpen je op weg!

Het is vergelijkbaar met een vergrootglas. Bij macrofotografie komt het onderwerp op ware grote op je sensor terecht, in een verhouding van 1:1. Het uiteindelijke beeld is daardoor sterk vergroot. Je hebt hiervoor een macro objectief of een voorzetlens nodig. Maar we hebben nog meer tips voor macrofotografie voor beginners!

Macrofotografie voor beginners: de tien tips

Natuurlijk is er geen kant en klaar ‘recept’ voor macrofoto’s, zeker niet voor góede macrofoto’s. Maar deze tien tips kunnen je op weg helpen. Voor de beginnende macrofotograaf!

cursussen, online cursus fotografie
  • Je hebt een macro objectief of voorzetlens nodig. Koop of huur deze.
  • Zorg dat er voldoende licht op de locatie is. Een bewolkte dag geeft mooier licht dan een zonnige. Of maak macrofoto’s tijdens de gouden uren.
  • Kies een goede locatie. Als je op zoek bent naar een specifiek onderwerp, research dan of dat daar te vinden is. Controleer ook of je in het juiste seizoen komt!
  • Je kunt een flitser gebruiken, omdat je dan meer mogelijkheden hebt. Bij macrofoto’s heb je een kleine scherptediepte, en soms kan dat een beetje lastig zijn. Met meer licht (flitser) kun je je diafragma iets knijpen. Flits niet direct of gebruik iets om het licht meer diffuus te maken.
  • Kies de juiste sluitertijd. Je zou eens kunnen beginnen op 1/250. De meeste macro onderwerpen zijn stilstaand – of je fotografeert ze wanneer ze stilstaan.
  • Werk heel nauwkeurig wanneer het om scherpstellen gaat. Omdat de scherptediepte zo enorm klein kan zijn, zit je er snel naast. Beweeg eventueel je camera, wanneer je uit de hand fotografeert, of gebruik een statief
  • Zeker als je net begint met macrofotografie, kan het scherpstellen lastig zijn. Maak veel foto’s! Kies uiteindelijk degene die het beste gelukt zijn.
  • Wissel je beeld af. Kies eens een ander standpunt en varieer ook met de hoogte van je camera. Fotografeer je insecten? Ga dan op ooghoogte.
  • Maak foto’s ook eens iets wijder dan alleen de maximale vergroting. Ook macrofoto’s vertellen een verhaal, en soms kan de omgeving daar een bijdrage aan leveren.
  • Wees niet bang om uit te proberen. Macrofotografie is, net als andere vormen van fotografie, veel trial and error: proberen en mislukken. Maar uiteindelijk lukt het. Echt!

Je macrofoto’s nabewerken? Lees: Lightroom kent geen geheimen met deze zes handige trucs!