Geheugenkaart voor de camera: welke kies je?

Digitale camera’s slaan de gemaakte foto’s op op een geheugenkaart. Er zijn een aantal verschillende soorten geheugenkaarten: SD kaarten, SDHC, SDXC en zelfs mini of micro SD’s. Wat zijn de verschillen en welke is voor jou het meest geschikt?

Welke geheugenkaart voor de camera je kiest, is afhankelijk van veel factoren. Hoe jij je camera gebruikt, of je in RAW of Jpeg fotografeert en natuurlijk je budget. Leer meer over geheugenkaarten om te kijken welke voor jou het meest geschikt is.

Geheugenkaart, sd kaart

Geheugenkaart voor de camera: welke zijn er?

Eén van de belangrijkste dingen van je geheugenkaart voor de camera is, natuurlijk, het geheugen: hoeveel data past erop. Dit wordt normaal gesproken uitgedrukt in Gb, Gigabytes. Hierin zit ook direct het grootste verschil tussen de verschillende kaarten.

  • SD kaart: SD staat voor ‘secure digital’. Deze kaarten kunnen een opslagcapaciteit van maximaal 2 gB aan.
  • SDHC: staat voor ‘secure digital high capacity’. De naam zegt het al, deze kaartjes hebben een wat hogere capaciteit, normaal gesproken tussen de 4 en 32 gB. Sommige oudere camera’s accepteren deze kaartjes niet.
  • SDXC: staat voor ‘secure digital extended capacity’. Dit is het zware werk, want deze kaartjes kunnen van 64 gB tot wel 2 tB aan. Niet alle camera’s kunnen deze kaarten aan. Deze drie kaarten zijn allemaal 32 x 24 mm en passen daarmee in de meeste ingangen op laptops.
  • Mini SD. Dit zijn kleinere kaartjes, namelijk van 20 x 21,5 mm, en daardoor meer geschikt voor kleinere apparaten zoals telefoons
  • Micro SD. Deze zijn nog kleiner en worden ook vaak gebruikt voor telefoons of actioncams. Met zijn 15 x 11 mm is het de Benjamin van de SD kaarten.

RAW of Jpeg?

Hoeveel geheugen je nodig hebt, is afhankelijk van het gebruik. Fotografeer je veel in RAW? Dan heb je meer ruimte op de geheugenkaart voor de camera nodig om de bestanden op te kunnen slaan, want die zijn veel groter dan Jpegs. Helemaal als je ervoor kiest om je foto’s dubbel op te slaan (RAW en Jpeg), heb je veel ruimte nodig. Ook scheelt het hoe lang je achter elkaar fotografeert. Ga je vaak een uurtje aan de slag? Dan is een SD of SDHC kaart ruim voldoende. Fotografeer je echter bruiloften? Dan zul je wat zwaarder geschut kunnen gebruiken.

Snelheid van de geheugenkaart

Elke geheugenkaart heeft een schrijfsnelheid en een leessnelheid. De schrijfsnelheid geeft weer hoe snel de geheugenkaart de foto’s kan verwerken. Dit is vooral belangrijk als je veel foto’s achter elkaar maakt, bijvoorbeeld is burst modus. De leessnelheid is vooral belangrijk om de foto’s terug te kijken op de camera of om ze over te zetten op de computer.
Soms worden deze snelheden beschreven in Mb per seconde, maar er zijn ook fabrikanten die dit in een getal uitdrukken, bijvoorbeeld 300x. Om per seconde uit te rekenen hoeveel mb’s worden overgedragen, deel je het getal door 10 en vermenigvuldig je dat met 1,5. 300x is dan 300/10 x 1,5 = 45 mb per seconde.
Er zijn ook kaartjes die een ‘class speed rating’ meekrijgen. Dit is vooral handig voor video, waar natuurlijk steeds data binnen blijft komen. Dit gaat vooral over gelijktijdig lezen en schrijven. Een class 10 kaartje garandeert dan bijvoorbeeld altijd een snelheid van 10 mb/seconde. Voor video wordt minimaal een class 6 aangeraden. Wanneer er een soort U bij staat, gaat het om Ultra High Speed. Het getal dat erbij hoort kun je dan met 10 vermenigvuldigen. UHS-3 kan minimaal 3 mb/seconde overdragen.

Je camera: megapixels hebben invloed

Daarnaast maakt het aantal megapixels van je camera uit. Je kunt het beste eens foto’s maken in verschillende formaten (Jegs van verschillende kwaliteit en RAW) en op de computer kijken hoe groot de bestanden zijn. Je kunt dan gemakkelijk uitrekenen hoeveel van elk je kwijt kunt op een kaart. Overigens geven veel camera’s dat ook in het menu aan. Zo kun je zelf bepalen hoeveel foto’s je kwijt wilt en welke kaart je dan nodig hebt.

Geheugenkaart, sd kaart

Welke geheugenkaart kies je

Zoals gezegd is er geen ‘juiste’ geheugenkaart. Er is alleen een ‘juiste’ geheugenkaart voor jou. En natuurlijk is dat ook voor een groot deel afhankelijk van je budget. Lees goed de informatie van de leverancier, zodat je weet wat je koopt. Vaak heb je meerdere geheugenkaarten, dus wellicht kun je verschillende kaarten aanschaffen en het gebruik aanpassen op de gelegenheid. Koop bij voorkeur een bekend merk. Het is zonde als je een goedkope Chinese kaart aanschaft die niet meer werkt. Dag foto’s. Al werken deze kaarten voor sommige fotografen jarenlang zonder problemen. Maar de kans dat er iets misgaat is wel degelijk groter dan bij een gerenommeerd merk.