De lens: dit betekenen de getallen en letters

Als je je lens, ook wel objectief genoemd, bekijkt, staat deze vol met getallen en letters. Het lijkt allemaal heel technisch, maar het is handig om te weten wat ze betekenen.

Zeker wanneer je van plan bent een nieuwe lens aan te schaffen, zul je bepaalde keuzes moeten maken. De cijfers en letters zijn dan zeker van belang. We maken het je makkelijk.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Brandpuntsafstand van de lens

Deze weten de meeste mensen wel, want het is een van de eerste dingen waar je naar kijkt als je een nieuwe lens koopt. De brandpuntsafstand is eigenlijk hoe ver kun je inzoomen? De meeste camera’s komen met een kitlens, vaak ongeveer 18-55 mm. 50mm is ongeveer de hoek die het menselijk oog ziet. Foto’s op die brandpuntsafstand genomen komen dus sterk overeen met hoe wij de wereld zien. 18 mm is iets wijder, dus een iets grotere hoek dan wij zien. Sterke zoomlenzen kunnen bijvoorbeeld afstanden van 70-300mm hebben. Voor de nieuwsgierigen onder ons, die getallen in millimeters staan voor de afstand van de sensor van de camera tot het midden van het objectief (vaak lens genoemd, al klopt dat eigenlijk niet helemaal). Een prime lens heeft een vaste brandpuntsafstand. Dat betekent dat je er niet mee kunt in- of uitzoomen. Deze worden veel door portretfotografen gebruikt.

Maximale diafragma opening

De diafragmaopening, ook wel iris genoemd, wordt vaak aangeduid als f/getal. Hoe verder het diafragma open kan, hoe lichtgevoeliger de lens is. Je kunt dan onder slechtere lichtomstandigheden nog steeds foto’s maken. Bovendien kun je met een grotere diafragma opening een kleinere scherptediepte in je foto’s aanbrengen. Dat betekent dat je een mooie onscherpe achtergrond hebt. Het verwarrende aan de diafragmawaarden is dat een grote opening wordt uitgedrukt in een laag getal. Hoe kleiner je het diafragma maakt, hoe meer het getal oploopt. Een kleine diafragmaopening is bijvoorbeeld f/2.8. De getallen voor diafragma opening zijn vaak op de rand van de lens te vinden, of aan de voorkant bij de lensdop. Soms staat er een serie getallen.  Dat kan bijvoorbeeld zoiets zijn: ‘1:2.8-4’. Dat betekent dat de lens helemaal uitgezoomd een maximale opening van 2.8 heeft, maar wanneer je inzoomt verandert deze naar 4. Dit zie je vaak bij kitlenzen. Een grote maximale diafragma opening is wenselijk, want het geeft je meer mogelijkheden. Maar het is ook vaak duurder.

Oudere lenzen

Op oudere lenzen staan vaak meer getallen aangegeven. Zo moest je vroeger het diafragma zelf inregelen op de lens, met een ring. Nu gaat dat allemaal digitaal.. Ook hebben sommigen de minimale scherpstelafstand vermeld staan. Je kunt deze herkennen aan het ‘infinity’ teken. Zo weet je hoe ver je minimaal van je onderwerp af moet staan om scherp te kunnen stellen, Er zijn nog lenzen waar de hyperfocale afstand op vermeld staat. Dat zijn meestal prime lenzen, dus zonder zoom.

lens, lenzen, objectief, getallen op je lens
Op deze lens moet je de diafragmaopening handmatig instellen. De lens is hier overigens bevestigd op een videocamera.

Letters op je lens

Verder staan er vaak nog een aantal afkortingen op de lens geschreven. Deze zijn vaak specifiek per merk. Als je een lens wilt hebben die er voor zorgt dat de kleine bewegingen die jij maakt gecompenseerd worden, dan heb je “image stabilisation” nodig. Canon noemt dat “IS”, Nikon “VR”, Sigma “OS” en Tamron noemt dit “VC”. Bij Sony zit dit in de camera en wordt het steadyshot  of OSS genoemd. Een snelle autofocus heet bij Canon noemt dat “USM”, Nikon “SWM”, Sigma “HSM”, Tamron noemt dit “USD” en Sony “SAM”.

Verder gebruiken verschillende fabrikanten vaak nog afkortingen voor technieken die specifiek zijn voor hun merk of series. De meeste merken hebben bijvoorbeeld een dure serie lenzen, die gemaakt zijn van beter glas, een grote diafragmaopening, beter materiaal aan de buitenkant. Deze hebben vaak weer specifieke afkortingen. Je kunt online veel informatie vinden. Kijk dus eerst wat de ervaringen en specificaties zijn, en vraag in de winkel of je even een aantal test foto’s mag nemen met de lens waar je je oog op hebt laten vallen. Je kunt de meeste lenzen ook huren, zodat je eerst kunt kijken of het wat voor je is. Een goed idee.

Meer weten over je lens? Lees dit artikel over het diafragma: Leer meer over het diafragma en stops