Goede onderwerpen vind je ook in huis!

We leven in een tijd die ongekend is. Nu het Corona virus Nederland onveilig maakt, is het aan ons om thuis de storm uit te zitten. Hopelijk in goede gezondheid. 

Gelukkig kun je thuis wel blijven fotograferen. Want voor interessante onderwerpen hoef je niet altijd op pad, of ver op reis. Goede onderwerpen vind je ook in huis! We geven tips!

goede onderwerpen in huis, corona virus, covid19

Kijk met andere ogen om goede onderwerpen in huis te vinden

Alle dingen die je in de buurt van je woonomgeving ziet, zijn alledaags. Hun schoonheid valt je vaak niet op, doordat je ze elke dag ziet. Het is niet altijd eenvoudig om die schoonheid te herontdekken. Door je van tevoren te richten op bijvoorbeeld een kleur, vorm of textuur maak je het jezelf makkelijker. 

Experimenteer met onderwerpen in huis

‘Saaie’ onderwerpen bestaan eigenlijk. Ieder ding kan een interessante foto opleveren, al zul je daar soms je creativiteit voor moeten gebruiken. Speel met perspectief , standpunt of instellingen en zelfs een grasspriet kan een te gekke plaat opleveren.

Tip: wil je leren hoe je zelf je instellingen kunt maken, zodat je thuis creatieve foto’s kunt maken? Volg dan één van onze cursussen! Die kun je uitstekend vanuit huis volgen.

Sta stil bij de potentie

Stel je hebt een grasveld in de buurt, of een veld met bloemen. Een te gek onderwerp, dat je op verschillende manieren in beeld kunt brengen. Sta eens stil bij al die manieren, en kies eens niet degene die het meest voor de hand ligt of die het meest bij jou past. Een veld bloemen kun je als een kleurrijk onderwerp zien, maar je kunt er ook een ander onderwerp bij plaatsen en het veld als achtergrond gebruiken. Of je kunt inzoomen op een klein groepje bloemen, één bloem of zelfs de stamper van een bloem. 

goede onderwerpen in huis, corona virus, covid19

Voorbeelden voor goede onderwerpen in huis

Er zijn een aantal voorbeelden te noemen die in bijna iedere omgeving te vinden zijn:

  • Gras met dauwdruppels. Helemaal met tegenlicht geeft dit fantastische vormen. Probeer eens een conversie naar zwart-wit!
  • Tuinvogels zijn te gek en komen overal voor, zowel in steden als op het platteland. Zet een voerbak of waterbak neer tegen een goede achtergrond.
  • Zonsopgang en zonsondergangen zijn overal schitterend. Je kunt ze slechts als setting gebruiken, of als onderwerp op zich. Zoek naar mooie plekken en maak gebruik van het prachtige licht.
  • Struin eens door je keuken en let op vormen. Veel keukengerei heeft te gekke lijnen, zoals een garde of een vork. Speel met licht en schaduw met deze alledaagse attributen.
  • Kleine onderwerpen zoals spinnenwebben, bloemstampers of insecten zijn overal en doen het te gek op foto’s. Helemaal wanneer je over een macro objectief beschikt.
  • Richt je op kleur en ga daar naar op zoek. Wedden dat je het ineens overal tegenkomt?
  • Probeer eens lifestyle fotografie. Maak foto’s van gezinsleden in hun dagelijkse omgeving, zonder ze te laten poseren. Kies mooie standpunten en wacht op mooi licht. Heb je meteen een aandenken aan deze bijzondere tijd.

Maak het jezelf niet te moeilijk. Een alledaagse voorwerp zoals je geparkeerde fiets kan al te gek zijn, mits op een originele manier in beeld gebracht. Probeer veel uit en wees niet bang om te mislukken. Dat is tenslotte het voordeel van digitale fotografie, je kunt foto’s gewoon wissen!