Portretfotografie: hoe krijg je een echte lach?

Portretfotografie is leuk om te doen, maar het blijft lastig om je model mooi op de foto te krijgen. Want hoe krijg je nou een echte lach?

Hoe krijg je een echte lach? Want met een simpel ‘cheese!’ kom je er niet. Je krijgt al snel een geforceerde glimlach, waarbij de ogen niet meedoen. Soms zie je zelfs de ongemakkelijkheid terug. Het valt niet mee om iemand met een oprechte lach op de foto te krijgen, zeker als je shoot al een tijdje aan de gang is en je model misschien moe wordt, of de energie langzaam weg druipt. Misschien dat deze eenvoudige tips je kunnen helpen.

Lach zelf

Een glimlach werkt aanstekelijk. Zelden zullen mensen een uitgestreken gezicht houden, wanneer jij ze met je grootste, welgemeende glimlach benadert. En waarom zou je niet lachen; je bent bezig met wat je het allerleukst vindt; fotografie. Zorg dus dat je zelf vrolijk bent, en je model zal dat gemakkelijk overnemen.

Een grapje maken

Heel erg voor de hand liggend, en we kennen allemaal nog wel de schoolfotograaf van vroeger met de flauwe grappen. Maar een grapje maken helpt wel, en zorgt voor een echte lach. Bovendien haalt het wat van de spanning uit de lucht. Geen moppentopper? Vraag je model dan om een grap te maken. Zelfs om de ongemakkelijkheid die kan ontstaan kun je soms hartelijk lachen.

cursussen, online cursus fotografie

Maak een compliment

Iedereen vindt het leuk om een complimentje te krijgen. Maak een welgemeend compliment, en je zult een echte glimlach krijgen. Zorg ervoor dat je klaarstaat, zodat je dat moment kunt vastleggen. Overigens kun j dit maar één keer doen, anders wordt het creepy.

Vraag ze om nep te lachen

Vraag je model of modellen om hardop nep te lachen. Die neplach laat je gaan, want die wilde je juist niet op de foto hebben. Maar wedden dat er daarna echt gelachen wordt, om de absurditeit van de situatie en de zelfspot om de slechte neplach? Die lach vang je in je foto.

Zeg een gek woord

Deze wil vooral bij kinderen nog wel eens werken. Veel kinderen zijn gewend aan ouders en familieleden die zeggen: zeg eens cheeeeese! Door het woord ‘cheese’ door steeds een ander, onverwachts woord te vervangen kun je bij kinderen op de lachspieren werken. Say aaaap! Say frikandeeeeel! Say dikke klapzooooeeeen! Doe iets onverwachts en voor je het weet heb je de lachers op je hand.

lachen, echte lach, portetfotografie

Actie in je foto

Geef het model iets om te doen. Neem bijvoorbeeld bellenblaas mee, of van die zoete roze bubbelgum. Als het niet lukt krijg je een echte lach, en als het wel lukt heb je leuke actiefoto’s.

Lachen met meerdere mensen

Heb je meerdere modellen? Laat ze dan eens vertellen wat ze zo leuk vinden aan (één van) de anderen. Het werkt met hetzelfde principe als het compliment, maar nu krijg je ook interactie in je foto. Bovendien zullen er echte, grote glimlachen tevoorschijn komen, met misschien wel wat geschater als toetje.

Houd de sfeer goed, dan valt er wat te lachen

Zorg er als fotograaf voor dat de sfeer goed blijft. Het is voor veel mensen best ongemakkelijk om op de foto gezet te worden, dus houd het luchtig. Wees zelf vrolijk en probeer mee te lachen. Het is heel goed mogelijk om zowel geconcentreerd te zijn, als goedgeluimd. Je hebt zelf een grote rol in het bepalen van de uitdrukking van je modellen, dus: lachen!

Ter inspiratie: zo simpel kan het soms ook zijn!

Geïnteresseerd in portretfotografie? Misschien vind je dit ook interessant:

Low key fotografie, dat kun jij ook!

Hoe maak je de beste zwart-wit foto, in Photoshop?