Hoe weet je het aantal ‘clicks’ van je camera?

Hoe lang gaat je camera eigenlijk mee? Dat wordt vaak uitgedrukt in het aantal ‘clicks’, het aantal keer dat je camera een foto (en daarmee het kenmerkende klik-geluid) heeft gemaakt.

In het Engels wordt dit ook wel ‘shutter count’ genoemd, omdat het klik-geluid afkomstig is van de sluiter die dichtgaat. Hoe zit het met die clicks en hoe weet je hoeveel jouw camera er al heeft?

clicks, levensduur camera, kliks, aantal foto's

Hoeveel clicks voordat mijn camera ‘op’ is

Vaak wordt per model camera een aantal clicks aangegeven om de maximale levensduur van de camera aan te duiden. Dit is overigens een hele grove richtlijn: er zijn tal van camera’s die veel langer meegaan, en ook die dat niet halen. Veel is natuurlijk afhankelijk van hoe jij (of de vorige eigenaar van de camera) met het toestel omgaat. Meestal worden voor goedkopere modellen minimaal  50.000 kliks gegarandeerd, waar dat kan voor duurdere modellen wel tot 300.000 kliks zijn. En dan kan dat nog vele malen meer zijn, dat is ook een beetje geluk hebben.

Hoeveel clicks heeft mijn camera?

Hoe kun je weten hoeveel clicks jouw camera heeft? Dit is vooral handig als je een camera van iemand wil overnemen. Als je camera nieuw is, begint de teller van de foto’s bij 0. De bestandsnamen die je camera aanmaakt lopen op, dus je kunt zo zien hoeveel foto’s je hebt genomen. Meestal zijn dit echter maar vier cijfers, dus vanaf 10.000 wordt dit lastig. En je kunt de camera ook opnieuw laten starten.

Andere manieren om het aantal clicks te achterhalen

Je kunt naar een website als camerashuttercount.com gaan, een recente foto uploaden en het programma kan je vertellen hoeveel foto’s er met je camera zijn gemaakt. Dit lukt echter niet met alle modellen/ Een andere manier om erachter te komen is met Photoshop, met een recente RAW foto. Ga naar File > File Info > Raw Data. Zoek in de zoekbalk naar Image Number. Het woord Image Number zal als het goed is nu geel of grijs gekleurd worden. Hierachter staat het aantal sluiter cllcks van de camera.

clicks, levensduur camera, kliks, aantal foto's

Tweedehands camera

Het achterhalen van het aantal clicks is bijvoorbeeld heel handig wanneer je een tweedehands camera aan wil schaffen. Of juist wanneer je de jouwe te koop wil aanbieden. Meer tips over tweedehands apparatuur? Lees: Tweedehands camera en apparatuur kopen: waar let je op?