Tweedehands camera en apparatuur kopen: waar let je op?

Fotografie is een te gekke, maar kostbare hobby. Om wat geld te besparen, is het geen slecht idee om (een deel van) je apparatuur gebruikt te kopen. Maar waar let je op als je een tweedehands camera of apparatuur wil kopen?

In een razend tempo lanceren fabrikanten nieuwe cameramodellen en worden de nieuwste technische snufjes nog verder verfijnd. Naarmate je je verder ontwikkeld als fotograaf, wil je vaak ook meer apparatuur hebben. Val niet in de valkuil om te denken dat betere (nieuwere, duurdere) camera’s en apparatuur ook mooiere foto’s maken. Maar naast het camerahuis schaffen de meeste fotografen enkele objectieven aan, een statief, wellicht een externe flitser, een cameratas, filters, de lijst kan bijna eindeloos doorgaan. Een tweedehands  camera of apparatuur kun je vaak in goede staat kopen, soms zelfs nauwelijks gebruikt. Maar hoe doe je dat, en hoe weet je of het zaakje te vertrouwen is? We helpen je!

Weet je nog niet zeker wat voor camera je wil kopen? Lees dan: Je eerste camera kiezen: een keuzehulp

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, sluitertijd, diafragma, ISO

Tweedehands camera en apparatuur kopen: ga langs

Via Marktplaats of Facebook groepen kun je makkelijk contact maken met verkopers om daar je tweedehands camera en apparatuur te kopen. Meestal zijn er foto’s te zien van het product dat ze aanbieden en geven ze wat informatie over de reden van verkoop. Als er geen foto’s te zien zijn, vraag je dan af waarom dit is. Zeker met het oog op het soort product dat je koopt. Ga in dat geval alleen langs als de verkoper vlakbij woont en je niet het halve land doorkruist voor teleurstelling. Koop nooit een camera of camera apparatuur zonder het te zien en betaal niet vooraf. Ga langs bij de verkoper en betaal ter plaatse. Zo minimaliseer je de kans op oplichting. Bovendien kan de apparatuur tijdens het verzenden beschadigen en de schuldvraag is dan moeilijk te beantwoorden. Waarschijnlijk ben jij je geld kwijt. Ga bij voorkeur niet alleen en laat iemand weten waar je bent. In principe zijn deze sites betrouwbaar en erg handig, maar niet alle gebruikers worden gescreend dus ‘better safe than sorry’. Vraag of de verkoper het originele aankoopbewijs kan laten zien en check de garantie.

Wees alert vanaf het begin

Niet iedereen onderhoudt zijn apparatuur zo goed als zou moeten. Doe eerst een visuele check. Wat is je eerste indruk? Zie je ergens krassen? Is er roest te zien? Roest in camera huizen is een slecht teken, dus let daar goed op. Check daarom ook de batterij goed op roest. Haal deze eruit en stop hem terug, zodat je meteen weet of dat soepel gaat en het klepje niet stuk is. Als je naar een particulier gaat, bijvoorbeeld via marktplaats, let dan ook op waar de spullen vandaan komen. Haalt hij de camera uit een cameratas, of zit alles bij elkaar in een plastic boodschappentas? Dat zegt waarschijnlijk wel wat over hoe deze persoon met zijn camera spullen omgaat. Voor de visuele inspectie van een camerahuis kun je letten op:

  • Roest bij de batterij
  • Pinnen of andere voorwerpen in de ingangen van de camera
  • Lensvatting; is deze schoon, zitten er krassen op
  • Kijk de camera in: zie je waterspetters, opvallen stof of vuil?
  • Check de knoppen. Zit er iets vast (ingedrukt) of juist los?

Tweedehands camera of apparatuur kopen: niet zonder testen

Sommige verkopers zullen akkoord gaan met een test termijn. Zeker bij tweedehands winkels is er vaak een retourperiode, maar ook particulieren kunnen hiermee instemmen. Meestal zul je echter ter plaatse moeten beoordelen of de camera goed is. Neem een eigen sd kaart mee, zodat je weet dat er geen storingen o.i.d zijn. Neem ook een objectief mee om te kijken of de camera die herkent. Werkt de sluiter goed? Klinkt het geluid normaal? Controleer ook de burst mode, waarmee je meerdere foto’s per seconde maakt door de sluiter ingedrukt te houden. Klopt dit aantal? Kijk uiteraard ook door de zoeker en let erop dat deze schoon en scherp is. Houd er rekening mee dat je de focus van de zoeker zelf kunt aanpassen met een klein draaiwieltje, dus als deze niet meteen scherp is kan dit aangepast zijn aan een oogafwijking van de vorige gebruiker. Probeer de verschillende spotmeters uit en let erop dat er daadwerkelijk iets verandert.
Bekijk het LCD scherm en controleer op dode pixels. Neem één volledig zwarte foto (door de lensdop te bevestigen) en één volledig witte foto om dit goed te kunnen doen. Controleer verder of je alle accessoires krijgt die je met de verkoper hebt afgesproken (zoals zonnekap, draagriem, lensdop) en controleer of de batterijlader daadwerkelijk werkt.

Tweedehands objectief

Ook bij een tweedehands objectief begin je eerst met een visuele check. Zitten er krassen op de lens? Houdt hem eventueel in het licht en kijk of er geen matte waas te zien is. Stof hoeft niet onoverkomelijk te zijn, behalve als de verkoper zegt dat de lens nieuw is. In dat geval kun je je even achter je oren krabben. Kijk goed naar de aanhechting en controleer of de pinnen niet afgebroken zijn. Zet het objectief op de body en kijk hoe ze aansluiten. Er mag niet teveel speling zijn en de camera moet het objectief direct herkennen. Controleer de autofocus en de zoomring en scherpstelring. Er moet iets weerstand zijn, maar ze moeten niet te zwaar en gelijkmatig draaien. Luister ook, want als er zand in de ringen zit kun je dat vaak horen. Als er beeldstabilisatie is, controleer dan of deze werkt, Ook deze kun je meestal horen. Verder kun je de lens nog zachtjes schudden; hoor je losse delen? Dat is geen goed teken.

Neem je laptop mee als je tweedehands apparatuur aanschaft

Als het kan, neem dan een laptop mee en zet een aantal foto’s op de computer. Zo kun je meteen zien of er geen fouten zijn bij het wegschrijven of in de communicatie tussen je camera en de computer. De zwarte en witte foto die je eerder nam zijn beter te beoordelen op een groter scherm, evenals de focus. Bovendien kun je dan, als je op internet kan, naar camerashuttercount.com en de laatst gemaakte test foto uploaden. Hier kun je zien hoeveel foto’s, of kliks, er al met de camera gemaakt zijn. Zo rond de 150.000 bij middenklassers en 300.000 bij professionele camera’s is waar problemen met de spiegel of sluiter kunnen ontstaan, al hoeft dit zeker niet altijd het geval te zijn.  

Wees verstandig

Gebruik verder je gezond verstand. Is een verkoper heel opdringerig? Doe het niet. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Als je een vreemd onderbuikgevoel krijgt, kun je beter even verder zoeken in plaats van een grote miskoop te doen. Zeg dat je er even over na wil denken en laat de verkoper vervolgens weten dat je geen interesse hebt. Maar over het algemeen kun je een hoop geld besparen wanneer je besluit een tweedehands camera en apparatuur te kopen en, wanneer de vorige eigenaar goed met zijn spullen omging, kun je er nog jaren plezier van hebben.

Wil je met je nieuwe (tweedehands) camera niet afhankelijk zijn van de automatische stand? Schrijf je dan vandaag nog in voor één van onze cursussen en begin meteen!