Keuzehulp: een nieuwe camera kopen

Er zijn heel veel dingen waar je op moet letten wanneer je een nieuwe camera gaat kopen. Of dat nu je allereerste camera is, of een nieuwere of betere versie van de camera die je al had. Daarom helpen we je met deze keuzehulp voor een nieuwe camera.

Er komt zelfs zoveel op je af, dat het je gemakkelijk een beetje kan duizelen. Wij kunnen je niet vertellen welke camera je zou moeten kopen, dat is immers heel persoonlijk. Maar we kunnen je wel helpen met tips waar je op moet letten. Zie het als een keuzehulp voor je nieuwe camera!

nieuwe camera, camera kopen, camera keuzehulp, keuzehulp nieuwe camera

Keuzehulp nieuwe camera: wat is je budget

Het is een goed idee om te kijken hoeveel geld je beschikbaar hebt of maximaal uit wil geven aan je nieuwe camera. Zo kun je al in een bepaalde categorie zoeken, en al een flink aantal camera’s uitsluiten. En het is niet geheel onbelangrijk natuurlijk! Bedenk ook dat je misschien wel wat extra spullen wil aanschaffen. Een cameratas bijvoorbeeld, en op een gegeven moment wellicht ook één of meerdere objectieven.

Type camera

Er zijn heel wat verschillende ‘soorten’ camera’s. Zo kun je een spiegelreflexcamera (DSLR) kopen, een systeemcamera of een bridgecamera. Lees je goed in, zodat je het verschil kent. Kijk of je eventueel eens een camera van iemand kunt lenen, zodat je weet wat je fijn vindt. Denk ook aan de toekomst; misschien is een bridge- of compactcamera, zonder verwisselbare lens, nu nog prima, maar als je ooit wat betaald werk als fotograaf wil doen zal het waarschijnlijk niet toereikend zijn. Praat met fotografen, maar maak uiteindelijk je eigen keuze. Vergeet niet dat veel mensen hun eigen keuze vaak willen ‘verdedigen’, en niet iedereen kan zich even goed verplaatsen in de wensen van een ander.
Lees hier meer over welke types camera er zijn en de verschillen: Je eerste camera kiezen.

Hoe duur zijn de lenzen, en welke zijn er?

De meeste camera’s worden standaard geleverd met een kitlens. Die hoef je niet te nemen, alleen een camerahuis is vaak iets voordeliger. Of soms vind je een mooie aanbieding met twee lenzen erbij. Welke objectieven je veel zult gebruiken moet vaak in de praktijk blijken. Voor je eerste camera is een kitlens dan ook helemaal geen slecht uitgangspunt. Maar kijk ook eens naar welke objectieven er verder op de markt zijn, en of deze binnen je (toekomstige) budget vallen. Voor hele nieuwe camera’s, vooral bij systeemcamera’s, kan het aanbod hier soms nog wat beperkt zijn, of heel duur.

keuzehulp nieuwe camera

De sensor van je nieuwe camera

Binnen de ‘sensor- wereld’ zijn er twee varianten die het meest voorkomen: de fullframe sensors en de APS-C. Ook zijn er micro fourthirds op de markt, die je voornamelijk in compactcamera’s vindt. Met fullframe sensors kun je een iets kleinere scherptediepte bereiken. Bovendien heeft de maat van de sensor soms invloed op de brandpuntsafstand. Ook presteren fullframe sensors vaak aanzienlijk beter bij hogere ISO waarden. Het nadeel is dat camera’s met een fullframe sensor vaak duur zijn, en over het algemeen ook groter en zwaarder dan hun APS-C tegenhanger. 

Gewicht en afmeting

Wanneer je veel op pad bent met je camera, is het formaat ook van belang. Wil je een camera die gemakkelijk in je jaszak past, of geef je de voorkeur aan een flink formaat? Na een dagje zeulen kan de camera die in eerste instantie niet zo zwaar leek, toch flink door gaan wegen. Het lijkt van ondergeschikt belang, maar neem het gerust mee in je overweging!