Tekenen met licht: een stappenplan

Je kunt allerlei leuke, creatieve technieken uitproberen met je camera. Zo kun je de sluitertijd gebruiken om te tekenen met licht! Een stappenplan.

Het woord ‘fotografie’ betekent letterlijk ‘tekenen met licht’. Maar met behulp van een statief en een lange sluitertijd kun je dit ook in de figuurlijke zin doen. Je kunt een woord schrijven, een tekening maken of zelfs een onderwerp uitlichten. We leggen uit hoe.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Wat heb je nodig om te kunnen tekenen met licht?

  • Een camera waarop je de instellingen handmatig kunt doen
  • Een statief (of iets om je camera op te zetten)
  • Een lichtbron

Wat gebruik je als lichtbron

Dat kan van alles zijn. Een zaklamp werkt prima, maar ook een fietslampje of de zaklamp functie van je mobiel doen het. Met sterretjes of gekleurd licht krijg je natuurlijk een nog leuker effect.

tekenen met licht, schilderen met licht, schrijven met licht, lange sluitertijd

Je instellingen

De instellingen hangen af van de locatie die je kiest. Tekenen met licht doe je in het donker, want anders zie je het niet, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen licht valt. Misschien zijn er huizen in de buurt, of lantaarnpalen. Je moet dus een paar testfoto’s maken om te kijken wat werkt, maar vaak kom je redelijk uit rond: ISO 100, diafragma rond f8.0 en sluitertijd ongeveer 15 seconden. Je sluitertijd moet lang zijn om je de gelegenheid te geven de beweging (het woord) te maken. Je foto mag verder best lekker donker zijn, zodat het licht er straks uitspringt.

Stel nu scherp op de persoon die gaat schrijven (of vraag iemand op die plek te gaan staan) en vergrendel de focus door deze op manual te zetten.

Tekenen maar!

Nu kun je aan de slag! Maak je zelf je woord of tekening? Zet je camera dan op de timer, zodat je de tijd hebt om klaar te gaan staan met het lampje of vuurtje aan. Maar let op! Ga je schrijven? Denk er dan aan dat je foto in spiegelbeeld gemaakt wordt. Achteruit schrijven dus, of je foto later spiegelen in de nabewerking.

tekenen met licht, schilderen met licht, schrijven met licht, lange sluitertijd

Zelf in beeld?

Wil je jezelf, of de persoon die tekent wel goed in beeld hebben? Dan kun je je flitser gebruiken. In de camera kun je instellen of je de flitser op het ‘eerste of tweede gordijn’. Dat betekent dat hij flitst aan het begin (eerste) van de 15 seconde sluitertijd of aan het einde (tweede). Vaak is aan het begin handiger, anders moet je meetellen en denken aan poseren. De rest van je instellingen blijven hetzelfde.