Wanneer zet je de ISO hoog?

ISO is de lichtgevoeligheid van je camera. Dankzij ISO kunnen we ook in het donker fotograferen, want we kunnen de camera – of eigenlijk de sensor – gevoeliger maken voor licht. Wanneer zet je de ISO dan hoog? Bijvoorbeeld in het donker!

Het nadeel is wel dat er bij een hoge ISO ruis kan ontstaan in je foto’s. Om die reden wordt vaak aangeraden om de ISO zo laag mogelijk te houden. Maar in sommige gevallen kun je alleen foto’s maken met hoge ISO, en beter wat ruis dan helemaal geen foto! Wanneer zet je de ISO hoog? In de volgende drie gevallen het zeker helpen om een scherpe foto te krijgen.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Wanneer zet je de ISO hoog? Bij foto’s uit de hand met een lange lens

Hoe langer de brandpuntsafstand van je objectief, hoe eerder je bewegingsonscherpte gaat zien. De minimale sluitertijd, voordat je trillingen door je hand in de foto terug ziet, is ongeveer 1/(brandpuntsafstand x cropfactor). Dat betekent dat als je een foto wil maken met een brandpuntsafstand van 200 mm, je in theorie tenminste 1/200 sluitertijd zou moeten hebben op een fullframe camera.  In veel gevallen is je foto dan niet genoeg belicht, want je hebt altijd te maken met een maximale diafragmaopening. Die kan op een gegeven moment niet verder open. Door de ISO te verhogen kun je dat probleem oplossen.

Als je sterren fotografeert

Het heelal en de sterrenhemel zijn dankbare onderwerpen voor fotografie. Maar, het kleine nadeel is: om sterren te fotograferen is het donker, en we hebben voor fotografie juist licht nodig. Door je ISO flink hoger te zetten, en dus je sensor lichtgevoeliger te maken, wordt al meer opgenomen. Natuurlijk zul je ook een lange sluitertijd moeten instellen, en vanaf statief moeten fotograferen. Maar, er zit een maximum aan de lengte van de sluitertijd. De aarde draait, en na een tijdje ga je de beweging zien in je foto. Je sluitertijd moet dus niet zodanig lang zijn, dat de sterren als strepen worden weergegeven. Door de ISO te verhogen, kun je dat voorkomen en scherpe sterren op de foto zetten.

Bij het fotograferen van snelle bewegingen

Bewegende onderwerpen, die je wil bevriezen in die beweging, moet je fotograferen met een korte sluitertijd. Sporters of dieren moeten soms wel met een sluitertijd van 1/8000 worden gefotografeerd om geen bewegingsonscherpte in de foto te krijgen. Dit betekent dat er gedurende hele korte tijd licht op de sensor komt: minder licht dus. Je kunt het diafragma zo ver mogelijk open zetten om meer licht binnen te laten, maar meestal ben je er dan nog niet. Door de ISO te verhogen, kun je ook met een hele korte sluitertijd een goed belichte foto maken.

Een goed belichte en scherpe foto is niet eenvoudig om te maken. Ruis kun je, gedeeltelijk, verwijderen in de nabewerking. In bovengenoemde gevallen kun je daarom beter kiezen voor een hogere ISO, dan voor een slecht belichte foto. Wees niet te bang voor ISO, camera’s worden steeds beter onder slechte lichtomstandigheden en lenzen met een grote maximale diafragma opening helpen ook. Probeer eens uit vanaf welke ISO jouw camera ruis geeft, en kijk of je het kunt verminderen in Photoshop of Lightroom.

Lees meer over ISO: Wat is ISO, en hoe beïnvloedt het je foto’s?