Wat is een goed onderwerp voor fotografie

Fotografie is te gek om te doen, maar we lopen allemaal wel eens tegen een muur op waar we even helemaal geen inspiratie meer hebben. En dan is het soms lang zoeken naar een goed onderwerp.

Wat is nou een goed onderwerp voor fotografie, als je even zonder inspiratie zit? Al je familieleden en huisdieren zijn inmiddels al van alle hoeken gefotografeerd, wat nu? We helpen je op weg.

onderwerp, goed onderwerp, inspiratie

Een goed onderwerp vinden? Kijk overal

Soms trekt een onderwerp of plek je aandacht, en ga je aan de slag met het maken van foto’s. Maar kijk eens verder. Wat is er achter je? Wat zie je op de grond, of als je omhoog kijkt? Soms is je eerste indruk de beste, maar dat is niet altijd zo. Wees dus niet te snel tevreden, maar blijf verder zoeken.

Je foto als een leeg canvas

Fotografie is ook een kunstvorm. Eén waarmee je een verhaal vertelt, en waar je kiest voor bepaald licht, kleuren en compositie om dat te doen. Doet je ergens aan denken? Schilderkunst doet dat ook! Benader een foto eens als een leeg canvas. Je camera is de kwast, je kunt je doek zo invullen als jij wil. Dat betekent dat je ook alledaagse onderwerpen voor je lens kunt nemen. Als je maar zorgt dat je ze interessant in beeld brengt. Bijvoorbeeld door mooi licht te gebruiken en een sterke compositie.

Neem de tijd

In principe is fotograferen met een doel een heel goed idee. Je ‘zoekt’ bewust naar wat je nodig hebt. Maar doordat je doelbewust op pad bent, vergeet je nog weleens om de rust te nemen om eens te stoppen en om je heen te kijken. Dat kun je overal doen. Kijk eens om je heen, waar je nu bent. Waar is het licht mooi? Hoe zou je de sfeer van de ruimte waarin je nu bent in een foto kunnen vangen? Probeer dit vaker te doen, of in elk geval de rust te nemen om goed om je heen te kijken.

onderwerp, goed onderwerp, inspiratie

Lees het licht

Fotografie valt en staat bij goed licht. Richt je daar eens op. Waar komt het vandaan? Hoe sterk is het? Hoe zit het met de schaduwen en contrasten? Met goed licht kun je van elk onderwerp een mooie foto maken. Ook kun je letten op tegenstellingen. Bijvoorbeeld in kleuren, tegengestelde kleuren leveren vaak een mooi, levendig beeld op. Maar ook tegenstellingen in texturen: een glad, modern voorwerp tegen een afgebladderde muur bijvoorbeeld kan een interessant beeld zijn. Met lijnen en patronen kun je altijd interessante composities maken, of je het nu herkenbaar in beeld brengt of gaat voor abstractie.

Een goed onderwerp vinden is veel oefenen

Als fotograaf train je je ‘fotografisch oog’. Het wordt gaandeweg steeds makkelijker om onderwerpen te zoeken en te beoordelen. Zo pik je er steeds beter uit wat een mooie foto oplevert, maar ook waar je moet staan en welke instellingen of techniek goed bij dat onderwerp passen. Zo wordt je ook steeds daadkrachtiger, en heb je steeds minder foto’s nodig voor er een goed resultaat bij zit.

Nog steeds geen inspiratie? Lees: Te gekke documentaires over fotografie en fotografen die online te bekijken zijn