Cropfactor, wat is dat?

Veel camera’s hebben een cropfactor. Dat betekent dat de maat van de sensor kleiner is dan die van duurdere fullframe camera’s. Wat betekent dat voor je foto’s? Cropfactor, wat is dat?

Wat is nu precies het verschil en kun je objectieven voor een fullframe op een cropcamera gebruiken en andersom? Kortom: die cropfactor, wat is dat nu eigenlijk?

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Wat is cropfactor?

De term geeft aan dat een sensor kleiner is dan het daadwerkelijke equivalent van een 35mm film. Dat wil zeggen dat de sensor van een fullframe camera daadwerkelijk net zo groot is als een negatief, namelijk 36 x 24 mm. Een camera met een cropsensor is daar een gedeelte van (die 35mm is als het ware ‘gecropped’, uitgesneden). Hoeveel er gecropt is, dat is verschillend per merk en model. Het meest voorkomend zijn APS-C sensoren, die zowel in DSLR’s als spiegelloze camera’s te vinden zijn:

  • Canon/Sony niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.6
  • Nikon niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5 (de Nikon 1 systeemcamera’s hebben x2.7)
  • Sony niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5.
cropfactor, fullframe, APS-C

Bij Canon wil dat dus zeggen dat zowel de lange als korte zijde 1.6 kleiner zijn. De totale sensor is dan 2.56 kleiner (want 1.6 x 1.6). De cropfactor wil dus zeggen dat het een uitsnede is van de 2.56 keer grotere fullframe sensor. In dit voorbeeld van 1.6, is de afmeting van de sensor dus 22,5 x 15 mm.

Wat zie je van die cropfactor?

Met een fullframe camera krijg je dus letterlijk iets meer in beeld te zien. Dat kan vooral handig zijn als je regelmatig moet fotograferen in kleine ruimtes. Je kunt net iets meer meepakken. Je moet met een cropcamera dus vaak nog iets verder weg gaan staan om hetzelfde in de foto te kunnen krijgen (wat zorgt voor een grotere scherptediepte, dus ook van invloed is op hoe je foto er uiteindelijk uit komt te zien). Bovendien heeft een fullframe sensor over het algemeen minder last van ruis, doordat er meer ruimte tussen de pixels zit.

cropfactor, fullframe, APS-C

Cropfactor heeft dus invloed op de brandpuntsafstand

Zet je je full frame objectief op een cropcamera, dan ligt de brandpuntsafstand verder. Een hogere brandpuntsafstand betekent dat het onderwerp dichterbij lijkt. Brandpuntsafstanden kun je omzetten in hun fullframe equivalent door ze eenvoudigweg te vermenigvuldigen met de cropfactor. Bij Canon bijvoorbeeld heb je voor hetzelfde plaatje dat je maakt met een 50mm objectief bij een fullframe, voor een cropsensor een 31mm objectief nodig.

De cropfactor zorgt er, kort door de bocht, dus voor dat je beeld wat ‘ingezoomd’ wordt. Weet je dat ook weer.