Full-frame camera: de voor- en nadelen

Een ‘full-frame camera’ is een camera met een sensor die net zo groot is als een negatief. Het wordt daarom ook wel kleinbeeld camera genoemd. De grootte van de sensor heeft invloed op het beeld.

De sensor van een full-frame camera is dus net zo groot is als een negatief, namelijk 36 x 24 mm. Die van een cropsensor (APS-C of microfourthirds) is kleiner. Dat heeft invloed op een aantal dingen. Zo kan er bij een kleinere sensor eerder ruis ontstaan, omdat er minder plaats is op de sensor ende pixels minder ruimte hebben (wat overigens is een sterk vereenvoudigde uitleg is). Maar het heeft ook invloed op de beeldhoek die bij de brandpuntsafstand hoort.

full-frame, cropfactor, aps-c, cropsensor

Full-frame camera’s en beeldhoek

Wanneer je een foto zou maken met hetzelfde objectief, bijvoorbeeld een 50mm, met twee verschillende body’s en verschillende sensors, bijvoorbeeld een full-frame en een APS-C, verandert het zichtveld. De foto met de kleinere sensor is – mits gemaakt vanaf hetzelfde standpunt – als het ware een gecropte versie van de full-frame variant. De mate waarin ze verschillen kun je inderdaad berekenen met de cropfactor.

Full-frame: voor professionals?

Over het algemeen zijn full-frame camera’s een stuk prijziger dan de varianten met kleinere sensors. Over het algemeen worden deze camera’s dan ook veel gebruikt door heel serieuze hobby fotografen en professionals. Maar dat wil niet zeggen dat je, als je professioneel wil fotograferen, meteen een full-frame nodig hebt. Of andersom, dat je betere (meer professionele) foto’s gaat maken wanneer je een full-frame aanschaft.

Voordelen van een full-frame camera

Er zijn een aantal voordelen van een full-frame camera, en een grotere sensor. Of ze voor jou belangrijk zijn, is persoonlijk:

  • Betere prestatie bij weinig licht. De grotere sensor presteert beter in slechte lichtomstandigheden waardoor focussen bijvoorbeeld beter gaat.
  • Minder ruis bij hoge ISO. Ook dit is vooral van belang bij slechte lichtomstandigheden. Bij hoge ISO kan ruis ontstaan. Fullframe camera’s kunnen hogere ISO waarden aan voordat ruis zichtbaar wordt in je foto’s (hoewel cropsensors ook steeds beter worden op dit vlak).
  • Meer controle over scherptediepte. Omdat je dichterbij kunt komen met een full-frame camera (een cropsensor zoomt immers als het ware in op het beeld) waardoor je de scherptediepte kleiner kunt maken.
  • Groter dynamisch bereik. Het verschil tussen hooglichten en schaduwen in beeld wat de camera aankan, is groter bij een full-frame camera.
full-frame, cropfactor, aps-c, cropsensor

Nadelen van een full-frame camera

Daarentegen heeft een full-frame ook nadelen. Ook deze zijn weer sterk persoonlijk:

  • Full-frame camera’s zijn dure apparaten. Bovendien zijn objectieven ook vaak duurder dan voor hun kleinere cropbroertjes en zusjes en is je oude materiaal wellicht niet compatibel.
  • Zwaarder. Vaak zijn deze camera’s groot en relatief zwaar.
  • Langere brandpuntsafstand. Met een cropfactor is het beeld als het ware wat vergroot, alsof het iets is ‘ingezoomd’. Dat kan handig zijn als dat past bij jouw fotografie. Voor sport of wildlife kan het bijvoorbeeld enorm handig zijn.
  • Een full-frame camera kan wel eens trager zijn in burstmodus. Al die informatie van die grote sensor moet verwerkt worden en soms vertraagd dat je camera wat.

Zoals gezegd, wat voor jou werkt is sterk persoonlijk. Twijfel je? Huur dan eens een full-frame camera en bekijk of het je de moeite waard is.