Gebruik je statief optimaal voor mooie fotografie

Hoe vaak hoor je niet: voor dit soort foto’s moet je echt een statief gebruiken? Een statief biedt je in elk geval mogelijkheden, vooral wat betreft de sluitertijd.

Immers, op een statief ontstaat geen ‘camera shake’, bewegingsonscherpte veroorzaakt door trillingen van je hand. Het is dan ook de moeite waard om een statief aan te schaffen. Tip: koop meteen een goede. Met een beetje mazzel kan die levenslang mee!
We geven je een paar tips, hiermee gebruik je je statief optimaal!

statief

Beeldstabilisator in je lens? Schakel ‘m uit

Veel objectieven hebben een ingebouwde beeldstabilisator (IS of VR). Sommige nieuwe camera’s hebben dit ingebouwd in de camera zelf. Deze zijn heel handig, vooral wanneer je uit de hand fotografeert. Ook zijn ze prima te gebruiken wanneer je een statief en een hoge sluitertijd gebruikt. Maar wanneer je fotografeert vanaf een statief en voor langere sluitertijden gaat, kun je beter de beeldstabilisator uitschakelen. De beeldstabilisator is gemaakt om kleine bewegingen (van je hand) te neutraliseren; hiervoor maakt hij als het ware een soort tegenbewegingen. Deze kleine trillingen, van de motor in de beeldstabilisator, kunnen trillingen veroorzaken die je, wanneer je een foto maakt met een lange sluitertijd, zichtbaar kunnen worden. Uitschakelen dus.

cursussen, online cursus fotografie

Gebruik je statief optimaal, schuif de poten zo min mogelijk uit

Wil je het gebruik van je statief optimaal maken, dan is één van de kenmerken waar je mee te maken krijgt de maximale hoogte van een statief. Vooral voor heel lange mensen is het handig om hier aandacht aan te besteden, omdat het fijn is om op ooghoogte te kunnen werken. Maar het feit dat je statief hoog kán, wil niet zeggen dat het ook altijd hoog móet. Wanneer de poten volledig uitgeschoven zijn, is het statief altijd iets minder stabiel. Ook stevige, zware exemplaren.Zeker voor stadsgezichten of landschapsfoto’s van hoogte, maakt het niet zoveel uit of je statief iets lager staat. Soms kan het juist mooi zijn, om meer van de voorgrond in je compositie op te nemen. En bij veel wind is het sowieso aan te raden om van de maximale stabiliteit gebruik te maken.

Dikke stuk eerst

De dikste gedeeltes van de poten zijn ook tegelijk de stevigste. Schuif deze dus als eerste uit. In de praktijk betekent dit meestal dat je eerst het bovenste deel van de poot uitschuift, en naar onder toe werkt. Verstel de middenkolom pas als laatste. Dit deel, dat ook maar één steunpunt heeft, is het minst stabiel en dus de laatste keuze om lengte te creëren.

DSLR? Klap de spiegel op

Als je gebruik maakt van een digitale spiegelreflexcamera (DSLR), zit er een spiegel in je camera die opklapt wanneer je afdrukt. Deze maakt het typerende camera klik-geluid. Omdat dit een bewegend deel is, kan deze ook trillingen veroorzaken, die zichtbaar worden wanneer je een foto met een lange sluitertijd tracht te maken. In het menu van je camera zit een mirror lockup setting (‘spiegel opklappen’/’spiegelvoorontspanning’). De spiegel blijft nu opengeklapt staan, dus er is geen harde beweging meer in je camera. Overigens gaat je accu hierdoor wel sneller leeg, iets om rekening mee te houden.

statief

Zeker geen bewegingsonscherpte: gebruik een afstandsbediening of de timer

Wanneer je de foto afdrukt, kun je ook gemakkelijk een kleine trilling veroorzaken. Zeker bij lichte statieven kan die trilling ook nog eventjes nawerken. Voor een paar tientjes kun je een afstandsbediening kopen, zodat je de camera helemaal niet aan hoeft te raken om af te drukken. Heb je die niet? Gebruik dan de timer, zodat de trillingen al weggeëbd zijn voordat de foto daadwerkelijk gemaakt wordt.

Gebruik je statief optimaal met een laatste, praktische tip: haal je camera van het statief af wanneer je je verplaatst. De bevestigingsplaten zijn gemaakt om het gewicht op een bepaalde manier te dragen. Wanneer je het statief met camera en al over je schouder gooit, komt de druk op andere plaatsen. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar de schade is aanzienlijk wanneer het misgaat.