Newborn fotografie: waar moet je op letten?

Newborn fotografie is het fotograferen van pasgeboren baby’s. Ontzettend leuk om te doen en je creëert een mooi document voor de nieuwbakken ouders. Hoe pak je het aan?

Newborn fotografie is hot. Maar als fotograaf brengt het de nodige uitdagingen met zich mee. Een kwetsbaar onderwerp, dat zich niet naar jouw schema voegt en moeilijk te verplaatsen is. Hoe maak je een succesvolle fotoserie?

Setting

Het voordeel met pasgeboren baby’s is dat ze nog niet veel doen. Ze lopen (of rollen) niet weg, dus je hebt de tijd om je opstelling te maken. Het enige waar je rekening mee moet houden, is hun schema van eten en slapen, alhoewel dat slapen prima in combinatie met de shoot kan. Maar ze volgen geen aanwijzingen, dus het is aan jou om er iets moois van te maken. Als je over een studio beschikt, kun je eventueel daar de foto’s maken. Maar in de meeste gevallen zullen de ouders er de voorkeur voor hebben om de foto’s in hun eigen huis te maken. De baby is dan lekker in zijn of haar eigen omgeving en zij kunnen sneller reageren op de wensen van het kindje. Zorg altijd voor een veilige opstelling en besteed wat aandacht aan de achtergrond. Een mooi geverfde muur kan prima werken, maar je kunt ook achtergronddoeken meebrengen. Als je maar van tevoren in je hoofd hebt wat je wil doen, dus als je zelf geen props meeneemt kun je beter van tevoren al eens langsgaan.

Licht in newborn fotografie

Eén van de belangrijkste elementen die je onder controle moet hebben voor newborn fotografie, is het licht. Baby’s hebben een bijzonder zachte, vaak perfecte huid die vaak erg licht van kleur is. Dat is één van de redenen dat newborn shoots zich goed lenen voor lichte foto’s, bijna tegen high key aan. Het past bij de lichte frisheid van een nieuw zacht wezentje. Zorg dus dat je over genoeg licht beschikt. Een groot raam kun je uitstekend gebruiken, het liefst aan de noordzijde. Of zorg zelf voor licht. Zorg dan wel voor zacht licht, harde schaduwen passen niet bij de ronde zachte vormen van het onderwerp. Bovendien wil je voorzichtig omspringen met de gevoelige ogen van de baby. Zet de lampen niet te ver weg en verzacht continu licht met een paraplu, softbox of bestaand licht eventueel met dunne witte lakens.

Apparatuur

Vrijwel iedere camera is geschikt voor newborn fotografie. Omdat je in wezen portretten schiet, kun je het beste een objectief gebruiken dat je graag gebruikt voor dit soort fotografie. Een 85mm op fullframe is populair, of een 50mm op crop. Een groot diafragma en onscherpe achtergrond werkt bijna altijd goed in portretten, en de zachtheid ervan past ook goed bij deze vorm van portretfotografie. Zorg er echter wel voor dat je scherptediepte niet te klein is. Het heeft de voorkeur om beide ogen scherp te hebben, en deze zullen zich zelden op dezelfde scherpte afstand bevinden. Immers, je werkt met bijzondere hoeken omdat je een veelal liggend onderwerp fotografeert. Veel newborn fotografen gaan dan ook voor een diafragma dat niet wijder is dan f/2.8.

Poses op goede ondergrond

Je kunt een baby best neerleggen in een bepaalde pose. Maar, om ervoor te zorgen dat hij of zij zo blijft liggen, en dus lekker en veilig ligt, ben je voor een groot deel afhankelijk van de spullen die je gebruikt voor je setup. Nadat je hebt besloten wat je met het licht voor je shoot wil doen, kun je de rest in gereedheid brengen. Een babymatras op de grond, in een hoek ten opzichte van je keylight (dat kan prima een raam zijn) is handig. Gebruik een leuk hoeslaken (of varieer daarmee) en leg de baby neer. Ook zijn er speciale zitzakken (bean bags) verkrijgbaar. Hierop kun je de baby gemakkelijk en veilig poseren. Hoe klein ze ook zijn, ze laten meestal vanzelf wel weten als ze niet gemakkelijk liggen.

Als je newborn fotografie wil doen, zul je zeker tegen een aantal uitdagingen aanlopen. Bereid je goed voor en doe online alvast inspiratie op. Zorg dat je alle tijd hebt, en dan komt het vast goed!

Wil je je ook bekwamen in portretten? Lees dan: Catchlights in de ogen zorgt voor een schitterend portret