RAW foto’s ontwikkelen: compressie

Foto’s ontwikkelen, dat is toch iets uit de analoge tijd? Toen je nog met rolletjes in de weer was? Niet helemaal, want wanneer je in RAW fotografeert, moet je je foto’s ook eerst ontwikkelen voor je er iets mee kunt doen. Je krijgt te maken met compressie.

Wanneer je fotografeert in Jpeg, past je camera zelf compressie toe. Je camera ‘ontwikkelt’ de foto’s vast. Hierdoor zijn Jpeg’s kleinere bestanden dan RAW, waar veel meer informatie in zit. Het nadeel van het fotograferen in Jpeg, is dat je zelf geen controle hebt over deze compressie. Met RAW bestanden heb je dat wel, maar het is ook iets meer werk. En ze nemen meer plaats in op je computer of harde schijf. Hoe zit het nu allemaal precies?

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

RAW foto’s ontwikkelen: compressie

Veel camerafabrikanten bieden de mogelijkheid van RAW compressie aan. Deze is te vinden in het menu van je camera. Er is vaak de mogelijkheid tussen gecomprimeerde, ongecomprimeerde en compressie zonder verlies RAW bestanden. Maar als Jpeg gecomprimeerde bestanden zijn, waarom is er dan nog de behoefte aan het toepassen van compressie op RAW bestanden?

RAW, Jpeg, jpg, compressie, ontwikkelen, develop, doka
  • Om ruimte te besparen. Dat is de hoofdreden waarom bestanden überhaupt gecomprimeerd worden. Door je RAW files te comprimeren, passen er meer op een geheugenkaart en je backup schijven. 
  • Om bestanden sneller te kunnen wegschrijven. Het overdragen en verwerken van bestanden gaat sneller als ze kleiner zijn. Maar ook het verwerken in de camera gaat vlotter.
  • Om het schieten in continue modus te versnellen. Burst vereist veel van het systeem van je camera, maar het kan meer bestanden in korte tijd aan wanneer ze kleiner worden weggeschreven. Kleinere bestanden nemen minder plaats in in de buffer, waardoor je in principe langer door kunt gaan in burst mode. Kleine kanttekening: dit gaat niet altijd, want bij oudere camera’s vraagt de RAW compressie zelf zodanig veel van het systeem dat het er juist trager van wordt.
  • Om de resolutie te verlagen. Sommige cameramodellen hebben de optie om een afbeelding te verkleinen naar ‘Small RAW’ of ‘sRAW’.Deze kunnen een vrij heftige compressie hebben, waarbij (te) veel data verloren gaat.
RAW, Jpeg, jpg, compressie, ontwikkelen, develop, doka

RAW compressie

Er zijn verschillende compressies die op RAW bestanden toegepast kunnen worden, afhankelijk van je cameramodel zijn dit de meestgebruikte:

  • Gecomprimeerd. Compressie betekent in principe altijd dat er data weggehaald wordt ten opzichte van het ‘volledige’ RAW bestand. Je zou het dus ‘compressie met verlies’ kunnen noemen. Het ligt aan welke camera je hebt hoe sterk de daadwerkelijk compressie is, en hoeveel informatie je kwijtraakt die je mogelijkheden in de nabewerking significant zullen verminderen.
  • Compressie zonder verlies. Hierin wordt het RAW bestand samengeperst, zonder verlies van data. Vergelijk het met een ZIP bestand, dat ruimte bespaard maar nog steeds compleet is nadat je het weer uitgepakt hebt. Het bestand zelf neemt wel minder ruimte in.
  • Ongecomprimeerd. Hierin zit alle data, zonder compressie algoritme. Het is het pure bestand, RAW zoals RAW bedoeld is. Het is daardoor wel erg groot.

De meest efficiënte manier om je RAW bestanden op te slaan is compressie zonder verlies. Hiermee blijft alle data bestaan, maar nemen de bestanden minder ruimte in op je schijven.