Verwijder ruis door een hoge ISO met Lightroom – Video

Als je de belichtingsdriehoek al eens bestudeerd hebt, weet je wellicht dat een hoge ISO ruis kan veroorzaken.

Dat kan zonde zijn, maar in sommige gevallen ontkom je niet aan een hoge ISO. In de meeste gevallen is dat in een situatie met weinig licht, wanneer je bijvoorbeeld niet mag flitsen, of geen statief bij je hebt en dus je sluitertijd niet al te lang kunt zetten. Of bij een bewegend onderwerp. Hoe verwijder je ruis bij een hoge ISO in Lightroom?

Wees niet bang voor hoge ISO

Sommige fotografen zijn bang voor hoge ISO waarden, vanwege die ruis. Dat is zonde. Beter een foto met wat ruis, dan een goed fotomoment missen! Bovendien kun je ruis nog flink reduceren in de nabewerking.

Verwijder ruis door een hoge ISO met Lightroom

Fotograaf en YouTuber Unmesh Dinda doet voor hoe hij dat aanpakt in Adobe Lightroom.

Om ondertiteling in te schakelen, klik je op het linker icoontje aan de rechter onderzijde van het scherm. Het icoontje is een rechthoekje met wat ‘tekst’ erin. Je kunt zelf je taal selecteren. Als de taal niet in de lijst staat, kun je kiezen voor automatisch vertaalde ondertiteling. Deze wordt gemaakt met Google Translate.
Klik op het instellingenpictogram onder aan het videoscherm. 
Ga nu naar Ondertiteling.
Klik op Automatisch vertalen.
Selecteer een taal.

Tips om ruis te verwijderen in Lightroom

Hij nam een foto met ISO 16000.  Samengevat geeft hij deze tips:

  • Houd Alt ingedrukt (option op Mac) en verhoog de luminantie flink, totdat de ruis niet meer zichtbaar is. Zoom even goed in ter controle.
  • Met de details doe je hetzelfde. Houd ook weer Alt ingedrukt en verhoog langzaam, totdat je de ruis weer ziet verschijnen. Hetzelfde doe je voor contrast.
  • Eventueel kun je nog wat verscherpen. De radius is daarbij belangrijk. Gebruik wederom Alt, en wanneer er details tevoorschijn komen stop je.

Dinda laat nog zien hoe je verder kunt sleutelen in Photoshop, maar de basis in Lightroom is zeker al heel acceptabel!

Lees ook:
Wanneer zet je de ISO hoog?
Lightroom kent geen geheimen met deze zes handige trucs!

Meer weten over de belichtingsdriehoek? Volg onze online fotografie cursus. Ontvang 10% extra korting wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Daarmee ontvang je ook nog de leukste fotografie tips in je mailbox!