Als beginnend fotograaf geld verdienen doe je zo!

Het begint met een camera. Dan komen er objectieven bij. Een statief. Een afstandsbediening. Een mooie cameratas. Voor je het weet ben je blut! Fotografie is best een dure hobby! Maar je kunt er ook wat geld mee (bij)verdienen.

Het is misschien geen goed idee om jezelf meteen te verhuren als bruidsfotograaf. Maar ook als beginnend fotograaf kun je al wat geld verdienen. Bijvoorbeeld op de volgende manieren.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Geld verdienen met fotograferen tijdens feestjes

Veel feesten in nachtclub of cafés huren een fotograaf in om foto’s te maken tijdens hun evenement. Deze delen ze vaak op social media of op hun website. Dit is geen klus die enorm veel geld oplevert, maar het geeft je wel ervaring. Het licht is vaak slecht, dus je zult een flitser moeten aanschaffen. Maar omdat de omstandigheden uitdagend zijn, is het wel enorm leerzaam. Bovendien geeft het je ervaring in het benaderen van mensen en het geven van aanwijzingen.

Wordt tweede fotograaf

Wie weet ken je de fotografen in de buurt wel, omdat zij meestal degenen zijn die grote shoots doen. Biedt je aan als tweede fotograaf. Vaak staat daar een kleine vergoeding tegenover, maar je hebt ook minder werk aangezien de eerste fotograaf waarschijnlijk de nabewerking voor zich zal nemen. Je kunt zien hoe de hoofdfotograaf zich gedraagt en wat voor beslissingen hij of zij neemt.

geld verdienen, bijverdienen, verdienen, professioneel fotograaf, pro

Begin met stock fotografie om wat bij te verdienen

Stock fotografie is het verkopen van foto’s via internet. Je biedt je foto’s aan bij een stockbureau, ook wel stocksite genoemd. Deze plaatst je foto’s in een online database, die wordt geraadpleegd door klanten op zoek naar een foto. Wordt jouw foto verkocht, dan krijg jij een deel van de opbrengst.Een stockfoto is eigenlijk een ‘foto op voorraad’, dus gereed om te worden verkocht. Vaak krijg je maar een paar euro per foto, maar als je er een paar bestsellers tussen weet te krijgen kan het toch oplopen.

Doe mee aan fotowedstrijden

De eerste prijs bij fotowedstrijden is vaak een geldbedrag. Of soms is het apparatuur. Beide kunnen aantrekkelijk zijn voor een fotograaf. Bovendien geeft het je, mits je hoog eindigt, zichtbaarheid bij mensen die je werk anders wellicht niet zo snel hadden gezien. Bewaar je foto’s die heel goed zijn in een aparte map, zodat je meteen kunt zien of je een foto hebt die bij een bepaalde wedstrijd past. Lever alleen steengoede foto’s in, want anders maak je weinig kans en doet het meer kwaad dan goed. Hou vol, ook als je niet direct de hoofdprijs te pakken hebt. Natuurlijk is dit geen gegarandeerde inkomstenbron, maar het geeft je fotografie soms wel een duwtje in de rug.

geld verdienen, bijverdienen, verdienen, professioneel fotograaf, pro

Bijverdienen als fotograaf? Begin lokaal

Kleine ondernemingen, zoals de lokale bakker, hebben vaak een website of op zijn minst een social media pagina. Begin in je eigen omgeving en biedt aan foto’s te maken voor een klein bedrag. De budgetten van dit soort ondernemingen zijn klein, maar het levert je wel wat ervaring op. En een beginnetje voor een portfolio van betalende klanten.

Droom je ook over een leven als professioneel fotograaf? Lees dan: Professioneel fotograaf worden: droom of drama?