Formatteren, wat is dat?

Je kunt foto’s op verschillende manieren van je geheugenkaart verwijderen. Je kunt ze met de hand wissen, of je geheugenkaart formatteren. We leggen uit waarom dat het beste is.

Door je foto’s op de juiste wijze te wissen loop je namelijk minder kans op een foutmelding of een corrupte geheugenkaart. En dat doe je door te formatteren. We leggen het uit.

formatteren, geheugenkaart, sd kaart, wissen, verwijderen

Opslag op de geheugenkaart 

Wanneer je een foto maakt, staat deze uitsluitend op je camera, of beter: op de geheugenkaart in je camera. Het kan zijn dat je een camera hebt met twee geheugenkaarten, waarop je misschien een kopie in RAW of Jpeg hebt staan, maar ook die bevinden zich beide in de camera. Vaak heb je de geheugenkaarten gedurende de hele shoot, of een groot deel daarvan in de camera zitten. Maar weinig fotografen verplaatsen iedere foto direct na het maken, meestal verplaats je alle foto’s in één keer na de shoot. Hier kan dus iets misgaan, bijvoorbeeld wanneer je camera valt, drijfnat wordt of in aanraking komt met vuur. Dit gebeurt echter niet zo vaak. Er is allerlei software om informatie van sd kaarten te redden, en anders zijn er nog bedrijven die zich hierin specialiseren. Maak het een gewoonte om de foto’s na iedere shoot te kopiëren naar je computer of je harde schijf. Zo heb je niet van een hele lange periode foto’s op de geheugenkaart (en nergens anders).

Foto’s wissen vs. foto’s formatteren

Wanneer je zeker weet dat alle foto’s op de geheugenkaart veilig zijn opgeslagen, is het tijd om de kaart leeg te maken. Je kunt alleen de hele geheugenkaart formatteren, álle foto’s zijn daarna weg. Formatteren is namelijk niets minder dan de kaart helemaal wissen. Er is een verschil met handmatig wissen van de foto’s en de SD kaart formatteren. Wanneer je je foto’s naar de prullenbak verwijdert of ‘wis alle’ selecteert, wordt de ruimte die de foto inneemt op het kaartje vrijgeven, zodat er weer een nieuwe foto overheen opgeslagen kan worden. De foto’s worden dus niet echt verwijderd. De ruimte wordt weer beschikbaar gesteld aan de camera om een nieuwe foto overheen op te slaan. Je kunt de gewiste foto’s niet meer zien of terughalen, maar de ruimte op het kaartjes is nog wel bezet. Dit kan problemen geven als je de geheugenkaart ook in een andere camera gebruikt. Deze camera herkent de overschrijfbare ruimte misschien niet, waardoor hij denkt dat er veel minder ruimte beschikbaar is op de kaart. Bovendien blijven de mapjes, die je camera zelf na elke 1000 foto’s aanmaakt, bestaan. Of ze nu leeg zijn of niet.

Formatteren is eigenlijk een ‘reset’ van je geheugenkaart

Wanneer je je geheugenkaart formatteert, wis je echt alles definitief. Ook andere bestanden de eventueel op je kaart stonden, worden verwijderd. Je ‘reset’ als het ware de kaart weer,  de gehele ruimte die er oorspronkelijk op de kaart was, komt weer beschikbaar. Maar let op: je kunt een geheugenkaart formatteren op de computer of in de camera. Kies voor de laatste. Zo weet je namelijk zeker dat de bestandsindeling overeenkomt met die van je camera. 

formatteren, geheugenkaart, sd kaart, wissen, verwijderen

Hoe formatteer je?

Bij de meeste camera’s wordt de optie ‘formatteren’ weergegeven in het menu met het steeksleuteltje als icoon. Andere camera’s hebben een menu met een geheugenkaart als icoontje. De menu optie heet ‘formatteren’ of ‘geheugenkaart formatteren’. Als je voor deze optie kiest, vraagt de camera in de volgende stap altijd of je dit wilt bevestigen, voordat hij de kaart echt formatteert. Gelukkig maar, zo wis je niet per ongeluk al je foto’s! Toch per ongeluk foto’s gewist? Hier lees je wat je dan kunt doen.

Nieuwe geheugenkaart? Ook even formatteren

Ook een hele nieuwe geheugenkaart kun je, voor gebruik, het beste formatteren met je camera. Sommige fotografen verkiezen het gebruik van meerdere kleine SD kaarten boven één grote, omdat het eventuele verlies bij beschadiging minder is. Neem ook altijd even de tijd om je kaart te ontkoppelen van je computer voordat je ‘m verwijdert.  Dit is belangrijk omdat jij misschien wel denkt dat de computer klaar is met communiceren met de kaart, maar dat er op de achtergrond toch nog een lees/schrijfproces bezig kan zijn. Correct loskoppelen laat de computer weten dat de communicatie nu moet stoppen, zodat je de kaart veilig kunt verwijderen. In Windows heb je rechtsonder in het beeldscherm een icoon voor het veilig verwijderen van USB media. Op een Mac kun je de ‘eject’ knop gebruiken die op het toetsenbord zit.

Meer leren over geheugenkaarten? Lees dan: Geheugenkaart voor de camera: welke kies je?