ND-filter, maak er zelf één. Een DIY

Een ND-filter is een grijsfilter dat je op het objectief van je camera kunt draaien om licht tegen te houden. Zo kun je bijvoorbeeld met lange sluitertijden fotograferen zonder dat je foto overbelicht wordt.

Een ND-filter kun je in iedere camera winkel of online aanschaffen. Maar je kunt ook zelf aan de slag met spullen die je gewoon in de bouwmarkt kunt kopen. Je moet op zoek naar lasglas.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Zelf een ND-filter maken: lasglas

Lasglas heb je, net als normale grijsfilters, in verschillende sterktes. Die wordt niet uitgedrukt in stops, maar in DIN. Hoe hoger het getal, hoe minder licht het lasglas doorlaat. DIN8 is doorgaans meer dan voldoende. De meeste lasglaasjes hebben toevallig een breedte van tien centimeter, hetzelfde als  de meeste fotofilters. Hierdoor passen ze in een filterhouder. Wel zijn ze wat dikker, dus je moet de geleiders van de houder waarschijnlijk wat losser schroeven. Heb je geen filterhouder, zet een lasglas dan vast met een paar stevige elastieken.

Met lasglas voor je lens krijg je een sterke kleurafwijking: je foto wordt groen. Fotografeer in RAW zodat je de witbalans kunt aanpassen zonder kwaliteit te verliezen. Of converteer je foto naar monochroom. Het contrast verhogen is ook een goed idee.

ND-filter, filters, lange sluitertijden

Lasglas is voordelig

Het lasglas filter kun je het beste gebruiken om met lange sluitertijden te fotograferen bij daglicht. De foto zou overbelicht raken als je geen filter gebruikt, dus normaliter zou je een ND filter nodig hebben. Maar met deze DIY hack kun je voor veel minder aan de slag. Een stukje van dit glas kost je waarschijnlijk niet meer dan een paar euro. Het voordeel is dat wanneer het glas stuk gaat, je niet in tranen hoeft uit te barsten zoals wellicht wel het geval zou zijn met je dure ND filter.

Test voor sluitertijd

Om te weten welke sluitertijd je moet gebruiken, moet je een kleine test uitvoeren. Zet je lens op MF (manual focus) en zet de camera op de bulb stand. Maak een proefopname met de juiste belichting om te weten welke instellingen je zou gebruiken zonder het glas. Monteer het lasglas voor je lens zonder dat je aan de zoomring draait of de camera verplaatst.
Je weet nu de sluitertijd bij gewone belichting.
Nu maak je een aantal proefopnames met diverse sluitertijden en te bepalen wat de juiste is, bijvoorbeeld 40 sec, 50 sec, 1 minuut en 2 minuten. Controleer op het scherm, of beter nog op de computer, wat de beste belichtingstijd is.
Er bestaan handige tabellen of apps voor op je telefoon om te bepalen welke belichtingstijd je moet gebruiken, zoals NDcalc van nSonic. Hiermee kun je ook kijken welk ND filter vergelijkbaar is met jouw lasglas.  

ND-filter, filters, lange sluitertijden

Het is zeker de goedkoopste optie om eens in de wereld van long exposure fotografie te stappen. Het gebruik van lasglas heeft echter zo zijn nadelen, dus waarschijnlijk wil je, op een gegeven moment, overstappen op een ‘echt’ ND filter. Maar het is zeker een creatieve manier om fotografische technieken mogelijk te maken.

Meer weten over filters? Lees ook: Filters! Welke zijn er en wat doen ze?