Objectieven en de sensor van je camera schoonmaken

Om je camera spullen netjes en schoon te houden, zul je af en toe het één en ander moeten schoonmaken. Je objectieven kunnen vette vingers hebben op de lenzen en de sensor kan stof aantrekken.

Wanneer je apparatuur vuil is, gaat de beeldkwaliteit van je foto’s achteruit. En dat is zonde! We leggen je uit hoe je je objectieven en de sensor kunt schoonmaken.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

De sensor van je camera schoonmaken

De sensor van je camera kan stof aantrekken, omdat het elektronisch is. Je kunt dit zien wanneer je steeds op dezelfde plek in je foto een donker vlekje hebt zitten. Je kunt de camera wegbrengen om te laten reinigen, bijvoorbeeld bij Chipclean. Maar je kunt eerst kijken of je het zelf weg krijgt. Veel camera’s hebben een ‘sensor reinigingsfunctie’ in het menu. Wanneer je deze activeert, geeft de sensor kleine trillingen met als bedoeling dat stofdeeltjes eraf trillen. Soms is dit al voldoende! Je kunt ook handmatig de sensor reinigen. Voor spiegelreflexcamera’s moet je hiervoor wel een functie in het menu selecteren, zodat de sensor vrij komt te liggen. Met een blaasbalgje kun je nu voorzichtig wat lucht op de sensor puffen. Werk van binnen naar buiten en draai de camera met de sensor naar beneden. Zo kunnen de stofdeeltjes makkelijker weg en vallen ze niet terug.

sensor schoonmaken, objectief, lens, reinigen

Objectieven schoonmaken

Allereerst is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Raak de voorste lens bijvoorbeeld niet aan met vette vingers, bij voorkeur raak je deze sowieso zo min mogelijk aan. Wanneer je je camera even niet gebruikt, is het een goed idee om de beschermdop er steeds op te zetten. Verwijder eerst stof met een blaasbalgje. Maak je lens met speciale schoonmaakdoekjes schoon en niet ‘even snel’ met je trui of t-shirt. Ook kun je een lenspen gebruiken. Dit is een speciale pen waarmee je de lens schoonmaakt zonder krassen te veroorzaken. Aan de bovenkant van de pen zit een stofkwast waarmee je oppervlakkige stofdeeltjes verwijdert. Met de vilten kop aan de onderkant verwijder je het overige stof en vuil.
Wanneer je regelmatig van objectief wisselt, kan er op de achterste lens van je objectief ook vuil gaan zitten. Gebruik ook hiervoor zo veel mogelijk de beschermdop en wissel je objectieven zo veilig mogelijk. Eigenlijk maak je dit gedeelte op dezelfde manier schoon als de voorste lens. Ook voor het achterste gedeelte is het een goed idee om eerst het stof eraf te blazen met een blaasbalgje.

Wat moet je níet doen bij het schoonmaken van objectieven?

Gebruik alleen speciale doeken of microvezeldoekjes. Zonnebril doekjes zijn vaak geïmpregneerd met schoonmaakmiddelen, die de coating van de lens kunnen beschadigen. Gebruik ook geen andere stoffen, zoals kleding. De stof van bijvoorbeeld een katoenen shirt bevat deeltjes die voor minuscule krassen zorgen op het glas. Als je de lens met een doekje wilt schoonmaken, kan dat met een microfiber doekje. Neem een klein stukje vast en vouw dit plat op. Wrijf hiermee zachtjes in cirkels over het lensoppervlak. Werk van binnen al draaiend langzaam naar buiten toe. Je kunt speciale vloeistoffen gebruiken die bedoeld zijn voor cameralenzen. Breng die eerst op de doek aan, bij voorkeur niet direct op de lens.

sensor schoonmaken, objectief, lens, reinigen

Voorkomen: filters gebruiken tegen vuil

Om te voorkomen dat je erg vaak je objectieven en sensor moet schoonmaken, zweren sommige fotografen bij het gebruik van een UV filter als bescherming voor hun voorste lens. Er is natuurlijk wat voor te zeggen dat de filter de eerste klap op zou vangen, net als vuil. Andere fotografen vinden dat het gebruik van een filter hun foto’s niet ten goede komt, en bijvoorbeeld reflectie en lensflare versterkt. Filters maak je op dezelfde wijze schoon als lenzen. Blaas eerst het stof eraf en gebruik dan een microvezeldoekje of een lenspen om vuil te verwijderen. Vergeet ook niet de schroefdraad van je filters schoon te maken. Zand kan dit beschadigen en kan er bovendien voor zorgen dat je filter vast komt te zitten.

Wanneer je toch aan de voorjaarsschoonmaak bezig bent en je objectieven en de sensor aan het schoonmaken bent, vergeet dan ook je beschermdoppen niet. Wanneer je deze niet meeneemt, worden je spullen immers steeds weer vies. Wees voorzichtig met zand, want dat kan krassen veroorzaken. Berg je spullen steeds goed op zodat er niet teveel vuil bij kan.