Onscherpe foto’s: zo voorkom je ze!

Een onscherpe foto is een mislukte foto. Niet meer te redden in de nabewerking. Dus we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we met scherpe foto’s thuiskomen. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat je foto’s soms onscherp zijn?

Er zijn vele redenen waarom je foto’s onscherp kunnen worden. Je kunt natuurlijk kiezen voor bewegingsonscherpte. Is dat niet het geval, dan kunnen je onscherpe foto’s één van de volgende oorzaken hebben.

onscherpe foto's, scherpe foto, scherp

Onscherpe foto’s voorkomen: Zorg voor een snelle sluitertijd

Eén van de meest voorkomende oorzaken van onscherpe foto’s, is een te lange sluitertijd. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er op de sensor komt. Maar ook: hoe meer kans je hebt dat je foto bewogen wordt, door kleine trillingen in je hand of zelfs van het statief. Door je sluitertijd korter te maken, heb je minder kans op bewegingsonscherpte. Hoe kort je moet gaan is afhankelijk van de brandpuntsafstand van het objectief dat je gebruikt. Gebruik tenminste 1/(brandpuntsafstand) in het geval van een fullframe camera, of bij een cropcamera moet je dit vermenigvuldigen met de cropfactor. Heb je bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 400mm en een cropfactor van 1,5x (Nikon), dan is je minimale sluitertijd 1/(400 x 1,5) = 1/600.

Scherpstelpunten

Via scherpstelpunten laat je de camera weten welk punt je scherp wilt hebben. De hoeveelheid scherpstelpunten verschilt per camera. Het minimum is drie en kan oplopen tot enkele tientallen. Staan ze allemaal aan? Dan betekent dat niet dat alles scherp is, maar dat de camera zelf een punt kiest. Terwijl je dat beter zelf kunt doen. Kies dus van tevoren een scherpstelpunt, of activeer gezichtsdetectie, als je camera dat heeft.

Gebruik een kortere lens

Om de sluitertijd toch wat langer te kunnen zetten, bijvoorbeeld als er niet zoveel licht is of als je diafragma niet zo ver open kan, kun je een kortere lens of een kortere brandpuntsafstand op je zoomlens gebruiken. Via het bovenstaande rekensommetje kom je er dan op uit dat je sluitertijd wat langer kan staan en je toch scherpe foto’s krijgt.

Onscherpe foto’s: zorg dat je stabiel staat

Zorg dat je zelf stabiel staat. Duw je ellebogen tegen je lichaam aan. Op die manier hoef je alleen maar je onderarmen onder controle te houden. Steken je armen uit, dan moet je ze helemaal op spierkracht stilhouden. Leun eventueel tegen een hek, muur of boom voor extra stevigheid.

onscherpe foto's, scherpe foto, scherp

Scherp dankzij een statief

Zeker wanneer je met wat langere sluitertijden wil fotograferen, kun je het beste gebruik maken van een statief. Op die manier heb je geen last van bewegingsonscherpte. Gebruik een afstandsbediening of maak gebruik van de timer, om trillingen door het afdrukken te ondervangen.

Gebruik beeldstabilisatie

Sommige objectieven, en tegenwoordig ook camera’s, hebben beeldstabilisatie ingebouwd. Deze bieden wat tegengas aan de trillingen van je hand en arm. Schakel deze in als je camera of objectief de functie heeft. Op een statief kun je het overigens beter uitschakelen.

Vanaf nu produceren we allemaal dus alleen nog maar haarscherpe foto’s! Helemaal als je ook dit artikel even leest: LiveView gebruiken: 9 tips om onscherpe foto’s te voorkomen