Tips! Welke camera kies je?

Er is enorm veel aanbod op het gebied van camera’s en camera apparatuur. Iedere dag worden daar nieuwe innovaties aan toegevoegd. Welke camera kies je dan?

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten. Je budget is bijvoorbeeld niet onbelangrijk. Maar verder zijn er vaak, binnen een prijsklasse, meerdere camera’s die geschikt lijken. Advies inwinnen bij mede fotografen heeft vaak weinig zin. De meeste fotografen kopen niet vaak een nieuwe camera, en blijven vaak levenslang bij hetzelfde merk. Wanneer dat hen bevalt, zullen ze dat logischerwijs aanraden. Met als gevolg dat iedereen zijn eigen camera aanraadt, en je nog niet veel verder komt. Welke camera kies je dan? Een aantal dingen waar je naar kunt kijken.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Welke camera kies je? Formaat is belangrijk

Wanneer je veel op pad bent met je camera, is het formaat ook van belang. Wil je een camera die gemakkelijk in je jaszak past, of geef je de voorkeur aan een flink formaat? Na een dagje sjouwen kan de camera die in eerste instantie niet zo zwaar leek, toch flink door gaan wegen. Neem het dus mee in je overweging!

Welke objectieven zijn er voor die camera?

De meeste camera’s worden standaard geleverd met een kitlens. Die hoef je niet te nemen, alleen een camerahuis is vaak iets voordeliger. Of soms vind je een mooie aanbieding met twee lenzen erbij. Welke lenzen, of eigenlijk objectieven genoemd, je veel zult gebruiken moet vaak in de praktijk blijken. Voor je eerste camera is een kitlens dan ook helemaal geen slecht uitgangspunt. Maar kijk ook eens naar welke lenzen er verder op de markt zijn, en of deze binnen je (toekomstige) budget vallen. Voor hele nieuwe camera’s, vooral bij systeemcamera’s, kan het aanbod hier soms nog wat beperkt zijn, of heel duur.

camera, camera kiezen

Beeldkwaliteit van je nieuwe camera

Natuurlijk is de beeldkwaliteit van je nieuwe camera enorm belangrijk. Ook goed om hier eens naar te kijken en online eens wat foto’s op te zoeken die met de camera die je op het oog hebt gemaakt zijn. Echter, je foto’s zijn zo goed als de fotograaf die ze maakt. Nagenoeg alle camera’s die nu op de markt komen, zelfs instapmodellen, hebben een enorm goede beeldkwaliteit (mits gecombineerd met een goed objectief en natuurlijk een goede fotograaf). Tot op het niveau dat je op billboard formaat zou kunnen vergroten. Dus staar je hier niet blind op.

Welke sensor?

Binnen de ‘sensor- wereld’ zijn er twee varianten die het meest voorkomen: de fullframe sensors en de APS-C. Ook zijn er micro fourthirds op de markt, die je voornamelijk in systeemcamera’s vindt . Met fullframe sensors kun je een iets kleinere scherptediepte bereiken. Bovendien heeft de maat van de sensor soms invloed op de brandpuntsafstand. Ook presteren fullframe sensors vaak aanzienlijk beter bij hogere ISO-waarden. Het nadeel is dat camera’s met een fullframe sensor vaak duur zijn, en over het algemeen ook groter en zwaarder dan hun APS-C tegenhanger.

camera, camera kiezen

Verschillende functies

Verschillende camera’s hebben verschillende functies. Instapmodellen bieden vaak minder variaties, maar je hebt dan vaak genoeg basistechnieken om je eigen te maken. Of je die functies zult missen is dus maar de vraag. Maar het is goed om er eens naar te kijken, zeker als er al een functie is die je kent en waar je nieuwsgierig naar bent. De kans is dan groot dat je die nu of in de toekomst wil gebruiken.

Vaak zijn er verschillende camera’s die bij je eigen selectie procedure naar voren komen. Ga eens naar een camera winkel en houd ze vast. Kijk eventueel of je ze een dagje kunt huren, of van een andere fotograaf mag lenen. Zo kun je straks jaren vooruit met je nieuwe camera!

Meer lezen? Lees: Je eerste camera kiezen: een keuzehulp